Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nová maďarská prezidentka sa modlila v ukrajinskom Berehove

Na archívnej snímke z 10. marca 2022 maďarská prezidentka Katalin Nováková z vládneho bloku Fidesz-KDNP sa usmieva po zložení prísahy na zasadnutí parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltán Máthé

Prezidentka vyjadrila presvedčenie, že mierové rokovania čoskoro povedú k výsledku.

Budapešť/Berehovo 1. apríla (TASR) - Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorú parlament zvolil 10. marca a ktorá do funkcie nastúpi 10. mája, sa v piatok modlila v kostole reformovanej cirkvi v ukrajinskom Berehove. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na internetovú stránku týždenníka Heti Világgazdaság, ktorý poukázal na skutočnosť, že Nováková - na rozdiel od väčšiny duchovných - v modlitbe neprosila o ukončenie vojny, o odchod agresora a ani o pokoj pre obyvateľov vojnou zasiahnutých miest.

Týždenník pripomenul, že v trojminútovej modlitbe novozvolená prezidentka bez spomenutia Ukrajiny či Ruska konštatovala, že je ťažké uvidieť Božiu vôľu a jeho zámer vo vojne. Dodala, že je ťažké ale vidieť aj množstvo nenávisti, násilia a agresiu.

Nováková v modlitbe prosila o múdrosť pre vodcov, aby pochopili, že "namiesto víťazstva v časnosti sa treba sústrediť na večnosť".

V rozhovore pre denník Magyar Nemzet budúca prezidentka a bývalá ministerka zodpovedná za rodiny zopakovala postoj vlády premiéra Viktora Orbána, podľa ktorého Maďarsko - podobne ako ďalšie členské krajiny NATO a Európskej únie - odsúdilo agresiu, avšak energetické sankcie voči Rusku nepodporuje. Vyjadrila presvedčenie, že mierové rokovania čoskoro povedú k výsledku.

spravodajca TASR Ladislav Vallach