Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nová šéfka IOM poukázala potrebu migrácie pre súkromný sektor

Nová šéfka Agentúry OSN pre migráciu (IOM) Amy Popeová gestikuluje počas tlačovej konferencie v Ženeve v pondelok 2. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Niekdajšia poradkyňa Bieloho domu Amy Popeová sa ujala funkcie generálnej riaditeľky IOM 1. októbra v čase zvyšujúceho sa politického napätia súvisiaceho s nelegálnou migráciou.

Ženeva 2. októbra (TASR) — Nová šéfka Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Amy Popeová poukázala v pondelok na to, že súkromný sektor "zúfalo" potrebuje, aby krajiny prijímali migrantov a zmiernili tak nedostatok pracovnej sily. Zároveň vyjadrila znepokojenie z toho, že úmrtia migrantov v Stredozemnom mori sa stali samozrejmosťou, informuje TASR na základe správ agentúr AP a Reuters.

Niekdajšia poradkyňa Bieloho domu Popeová sa ujala funkcie generálnej riaditeľky IOM 1. októbra v čase zvyšujúceho sa politického napätia súvisiaceho s nelegálnou migráciou.

V pondelok sa Popeová na svojej prvej tlačovej konferencii snažila poukázať na ekonomické výhody migrácie pre bohaté krajiny so starnúcou populáciou a nedostatkom pracovnej sily. "Od súkromného sektora z celého sveta, predovšetkým v Európe a Severnej Amerike, počúvame, že potrebujú migráciu, aby uspokojili svoje vlastné potreby na trhu práce a mohli pokračovať v inováciách vo svojich firmách," uviedla Popeová.

Vyjadrila obavy z toho, že úmrtia migrantov v Stredozemnom mori sa berú ako samozrejmosť a že ide o daň za to, že ľudia sa presúvajú.

"Ak chceme naozaj zastaviť to, že ľudia prekonávajú Stredozemné more na vratkých člnoch a umierajú pri tom, musíme k situácii pristúpiť komplexnejšie," povedala Popeová

Reagovala tak na postoj Talianska, ktoré minulý týždeň kritizovalo nemeckú vládu, že financuje mimovládne organizácie, zachraňujúce nelegálnych migrantov v Stredozemnom mori.

Nová šéfka IOM tiež avizovala, že jej prvá zahraničná cesta povedie do východnej Afriky, kde sucho a klimatická zmena nútia ľudí migrovať. Zdôraznila, že sa nechce zamerať len na migráciu z juhu na sever, ktorej sa venuje veľká mediálna i politická pozornosť.

Popeová sa stala prvou ženou, ktorá povedie IOM. Do funkcie bola zvolené v máji, pričom v hlasovaní porazila niekdajšieho šéfa IOM — Portugalca Antónia Vitorina. Popeová predtým zastávala pozíciu zástupkyne generálneho riaditeľa IOM.