Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nová talianska premiérka Giorgia Meloniová sa ujala funkcie

Nová talianska premiérka Giorgia Meloniová zvoní zvončekom vládneho kabinetu počas prvého zasadnutia vládneho kabinetu po jej slávnostnom prevzatí úradu vo vládnom paláci Čigi v Ríme 23. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Meloniová (45) v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády.

Rím 23. októbra (TASR) - Giorgia Meloniová sa ako prvá žena v čele talianskej vlády v nedeľu oficiálne ujala funkcie. Na ceremónii v paláci Chigi v Ríme jej odchádzajúci premiér Mario Draghi po takmer 90-minútovom súkromnom rozhovore symbolicky odovzdal zvonček, ktorý sa používa pri rokovaniach kabinetu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nová premiérka, šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), neskôr usporiada prvé stretnutie ministrov zložených z členov jej strany a jej spojencov, Ligy Mattea Salviniho a strany Vpred expremiéra Silvia Berlusconiho.

Meloniová (45) v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvýkrát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny.

Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny bojujúcej proti ruským inváznym silám.