Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nová tuniská vláda zložila prísahu

Parlament v Tunisku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tuniskí poslanci ešte 10. januára odmietli vládu navrhnutú prvým kandidátom na premiéra Habíbom Džemlim.

Tunis 27. februára (TASR) - Nová tuniská vláda zložila vo štvrtok slávnostnú prísahu. Stalo sa tak po tom, ako jej vo štvrtok nadránom — po vyše 14 hodinovej rozprave — parlament vyslovil dôveru, čím ukončil takmer päťmesačný politický pat, ktorý nastal po vlaňajších októbrových voľbách, píše agentúra AFP.

Prísahu zložil na ceremónii v prezidentskom paláci v metropole Tunis nový premiér Iljás Fachfách, 30 ministrov vrátane šiestich žien a dvaja štátni tajomníci. Kabinet prisahal, že bude "lojálne pracovať pre dobro Tuniska, rešpektovať ústavu a jej právne predpisy a svedomito ochraňovať jej záujmy".

Exminister financií Fachfách dostal poverenie na zostavenie vlády 20. januára od prezidenta Kajsa Saída. Sformovanie kabinetu ohlásil len deň pred uplynutím stanovenej mesačnej lehoty. Dôveru jeho vláde napokon vyjadrilo 129 poslancov a 77 bolo proti.

Ak by tuniský parlament nevyslovil Fachfáchovej vláde dôveru, hrozili krajine predčasné voľby. Tuniskí poslanci ešte 10. januára odmietli vládu navrhnutú prvým kandidátom na premiéra Habíbom Džemlim.

Nová vláda napokon získala dôveru vďaka podpore umiernenej islamistickej Strany obnovy (an-Nahda), najsilnejšieho zoskupenia v 217-člennom parlamente. Títo islamisti odmietli podporiť prvú vládu vytvorenú Džemlim. Ich poslanci však napokon podporili Fachfáchov kabinet, v ktorom má Strana obnovy šiestich ministrov.

Nový premiér Fachfách sa hlási k hodnotám tuniskej revolúcie z roku 2011 a je odhodlaný bojovať proti korupcii. Na začiatku stredajšej rozpravy, ktorá predchádzala hlasovaniu o dôvere, uviedol, že jeho prioritami je boj proti kriminalite a "terorizmu" a tiež posilnenie tuniskej ekonomiky.

V Tunisku sa v roku 2011 začali protesty proti sociálnej a ekonomickej situácii, ktoré neskôr zachvátili viacero krajín severnej Afriky a Blízkeho východu a dostali názov Arabská jar. Tunisko je momentálne pod tlakom medzinárodných veriteľov, aby prijalo drastické opatrenia na reštrukturalizáciu svojej ekonomiky.