Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nová veľvyslankyňa USA Lynne Tracyová pricestovala do Ruska

Na nedatovanej snímke americká veľvyslankyňa v Moskve Lynne Tracyová vo Washingtone. Foto: TASR/AP

V utorok 24. januára sa Tracyová pred odchodom do Moskvy stretla s ruským veľvyslancom v USA Anatolijom Antonovom, obsah ich rozhovoru však nebol nezverejnený.

Moskva 26. januára (TASR) - Nová veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová pricestovala do Moskvy. Vo štvrtok to na Twitteri oznámila americká ambasáda. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

"Vitajte späť v Rusku, veľvyslankyňa Tracyová!" uviedla ambasáda a zverejnila jej fotografiu, ako stojí pri limuzíne s vlajkou USA pred budovou diplomatickej misie.

V utorok 24. januára sa Tracyová pred odchodom do Moskvy stretla s ruským veľvyslancom v USA Anatolijom Antonovom, obsah ich rozhovoru však nebol nezverejnený.

Americký prezident Joe Biden nominoval Tracyovú na post veľvyslankyne vlani v septembri a potom v decembri ju potvrdil americký Senát. Je prvou ženou na tomto poste.

Ako kariérna diplomatka ovláda aj ruštinu a v Moskve pôsobila v rokoch 2014-17 ako zástupkyňa amerického veľvyslanca. Neskôr bola na ministerstve zahraničných vecí USA poradkyňou pre Rusko.

Tracyová nahradila Johna Sullivana, ktorý z Moskvy odišiel v septembri. Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú v súčasnosti na najnižšej úrovni od čias studenej vojny, pričom obe krajiny mali pred časom spor v spojitosti s personálnym obsadením svojich veľvyslanectiev.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price v stredu povedal, že pre USA je dôležité udržať komunikačné kanály otvorené. "V Moskve máme veľvyslanectvo. Je pod tlakom pre obmedzenia, ktoré voči nemu Kremeľ zavádza," uviedol. Dodal, že "Rusi majú veľvyslanectvo tu (vo Washingtone) a USA majú možnosť spojiť sa s Moskvou aj telefonicky - keď je to opodstatnené a vhodné".