Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Nová jordánska vláda premiéra Ansúra zložila sľub

Jordánsky premiér zdraví ľud Foto: TASR/AP

Jordánsky kráľ taktiež vyzval novú vládu, aby začala dialóg s opozíciou vedenou islamistami o nadchádzajúcich voľbách, "zachovaní slobody názoru" a presadení ekonomických reforiem.

Ammán 11. októbra (TASR) - Jordánsky kráľ Abdalláh II. prijal dnes sľub novej úradníckej vlády na čele s dlhoročným podpredsedom parlamentu Abdalláhom Ansúrom a poveril ju prípravami predčasných parlamentných volieb.

Premiér Ansúr má 73 rokov a kráľ ho v stredu vymenoval za nového predsedu vlády po tom, ako pred týždňom, uprostred štvorročného volebného obdobia, rozpustil parlament. Vytvoril tým podmienky na uskutočnenie predčasných volieb najneskôr do štyroch mesiacov, ktoré sa budú konať podľa prijatej ústavnej reformy z minulého roka.

Kráľ dnes tiež poveril novú vládu, aby začala dialóg s opozíciou vedenou islamistami o nadchádzajúcich voľbách, "zachovaní slobody názoru" a presadení ekonomických reforiem.

Moslimské bratstvo však po prvom rokovaní oznámilo, že bude voľby bojkotovať, pretože Ansúr je podľa nej "neschopný presadiť demokratické reformy".

Islamistické strany ohlásili bojkot pripravovaných volieb vzhľadom na volebný systém, ktorý podľa nich zvýhodňujúce stúpencov režimu.

Plánované parlamentné voľby v Jordánsku budú prvé po vlne protestov v arabských krajinách známych ako arabská jar. Hlasovanie by sa malo uskutočniť začiatkom budúceho roka, informoval kráľovský palác.