Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nová vláda v Tanzánii chce začať s očkovaním proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očkovanie v Tanzánii má byť zadarmo a pre všetkých záujemcov.

Dar es Salaam 23. júla (TASR) – Nová vláda v Tanzánii oznámila, že čoskoro začne s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Ide o zmenu kurzu voči politike predchádzajúceho prezidenta Johna Magufuliho, známeho svojím skepticizmom voči pandémii, ktorý zomrel v marci na zlyhanie srdca, informovala v piatok agentúra AFP.

Očkovanie v Tanzánii má byť zadarmo a pre všetkých záujemcov. Dátum začiatku očkovania ani typ látky zatiaľ nezverejnili.

Magufuli odmietal zaviesť protipandemické opatrenia aj vtedy, keď susedné krajiny zavádzali zákazy vychádzania či lockdowny. Vláda ešte v apríli 2020 prestala uverejňovať dáta súvisiace s ochorením, keďže podľa Magufuliho zbytočne vyvolávali strach. Očkovanie označil za nebezpečné.

Nová prezidentka Samia Suluhu Hassanová medzičasom vytvorila expertný tím, ktorý vláde radí ako zvládať pandémiu. Sama napríklad ľudom odporúča nosiť rúška.

V krajine sú v rámci prevencie šírenia nákazy od minulého štvrtka zakázané všetky stretnutia, ktoré nie sú nevyhnutné.

Tanzánia, ktorá má 58 miliónov obyvateľov, bola jednou z posledných afrických krajín, ktoré predložili žiadosť na zapojenie sa do globálnej distribučnej iniciatívy Covax a vakcinačného programu pod záštitou Africkej únie.

K zmene prístupu k pandémii došlo po náhlom úmrtí prezidenta Magufuliho v marci tohto roka. Ako príčinu úmrtia uviedli úrady zlyhanie srdca, avšak jeho politickí oponenti tvrdia, že mal koronavírus.