Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Novaja Gazeta: Odobratie licencie na tlačenú verziu znamená náš koniec

Na snímke vpravo držiteľ Nobelovej ceny za mier šéfredaktor nezávislého ruského denníka Novaja gazeta (NG) Dmitrij Muratov prichádza na výsluch do pojednávacej siene súdu v Moskve 5. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Ruské úrady v júli zablokovali aj prístup k webovej stránke nového projektu, ktorý tvoria novinári Novej gazety.

Moskva 5. septembra (TASR) - Nezávislý ruský denník Novaja gazeta (NG) v pondelok vyhlásil, že rozhodnutie moskovského súdu odobrať mu licenciu, sa rovná "zabitiu" týchto novín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Noviny (Novaja gazeta) boli dnes zabité. Ich zamestnancom ukradli 30 rokov života. Čitateľov pripravili o právo získavať informácie," uviedol denník vo vyhlásení.

NG predtým v príspevku na sociálnej sieti oznámila, že "súd moskovského Basmanského obvodu zrušil osvedčenie o registrácii tlačenej verzie denníka Novaja gazeta".

Tento ruský investigatívny denník v marci pozastavil svoju činnosť po tom, ako ruské úrady vyhlásili, že médiá, ktoré nazvú ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine vojnou, dostanú pokutu alebo im zakážu činnosť.

Ruské úrady v júli zablokovali aj prístup k webovej stránke nového projektu, ktorý tvoria novinári Novej gazety. K zablokovaniu webu s názvom Novaja rasskaz-gazeta došlo na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, a to pre údajnú diskreditáciu ruskej armády.

Šéfredaktor Dmitrij Muratov, ktorý je kritikom ruskej invázie na Ukrajinu, dostal vlani Nobelovu cenu za mier za obranu slobody prejavu v Rusku. Po vynesení verdiktu, ktorý nazval "politickým", vyhlásil, že noviny sa proti nemu odvolajú.

AFP pripomína, že od roku 2000 boli v spojitosti so svojou prácou zabití šiesti novinári a prispievatelia novín Novaja Gazeta, vrátane investigatívnej reportérky Anny Politkovskej.

Hovorkyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre ľudská práva (OHCHR) Ravina Šamdasáníová uviedla, že verdikt súdu je "ďalším úderom pre nezávislosť ruských médií". Tie od vypuknutia vojny na Ukrajine čelia bezprecedentnému tlaku, dodáva AFP.