Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nováková: Cieľom je dosiahnuť energetickú nezávislosť Európy a mier

Na archívnej snímke nová maďarská prezidentka Katalin Nováková. Foto: TASR Ladislav Vallach

Hlava štátu potvrdila, že Maďarsko je zástancom územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.


Budapešť/Valetta 7. októbra (TASR) - Cieľom je čo najskôr dosiahnuť európsku energetickú nezávislosť, zachovať mier a spoločenskú silu Európy a západného spojeneckého systému, domnieva sa maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podľa agentúry MTI to vyhlásila v piatok na Malte po schôdzke s ďalšími 11 prezidentmi členských krajín EÚ združených v skupine Arraiolos.

Hlava štátu potvrdila, že Maďarsko je zástancom územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Dodala, že vojnoví zločinci sa budú musieť zodpovedať za svoje činy pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) a vojna sa musí čo najskôr skončiť.

"Odsudzujeme akúkoľvek činnosť, ktorá ohrozuje infraštruktúru ktoréhokoľvek členského štátu Európskej únie, najmä jej energetickú sieť, alebo je zameraná na jej úmyselné poškodenie či sabotáž" vyhlásila ďalej Nováková.

Skupina Arraiolos je politické fórum prezidentov časti členských krajín Európskej únie – Nemecka, Talianska, Estónska, Írska, Grécka, Malty, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Portugalska a Slovinska. Jej názov je odvodený od portugalského mesta Arraiolos, kde sa uskutočnilo prvé stretnutie v roku 2003.

Slovensko bolo jeho prezidentkou Zuzanou Čaputovou teraz na Malte zastúpené vôbec po prvý raz na stretnutí skupiny Arraiolos.