Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nováková rokovala v tureckom parlamente

Na archívnej snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková. Foto: TASR Michal Svítok

Nováková v stredu pricestovala na trojdňovú oficiálnu návštevu Turecka pri príležitosti stého výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Maďarskom a Tureckom.

Budapešť/Ankara 30. marca (TASR) - Ničivé februárové zemetrasenie v Turecku, humanitárna pomoc Maďarov, rusko-ukrajinská vojna, otázka Balkánu a rozšírenia NATO boli vo štvrtok v Ankare témami rozhovoru maďarskej prezidentky Katalin Novákovej s predsedom tureckého parlamentu Mustafom Sentopom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Nováková v stredu pricestovala na trojdňovú oficiálnu návštevu Turecka pri príležitosti stého výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Maďarskom a Tureckom.

Predsedovi tureckého parlamentu povedala, že je hrdá na všetkých maďarských záchranárov, ktorí pomáhali po ničivom zemetrasení v Turecku a zachránili 35 osôb. Sentop sa poďakoval za maďarskú pomoc.

Komunikačný riaditeľ kancelárie prezidentky Vajk Sándor povedal, že pri téme vojna na Ukrajine sa obe strany zhodli na tom, že prioritou je čo najskôr dosiahnuť mier. Nováková v rozhovore ocenila sprostredkovateľskú úlohu Turecka.

Maďarská hlava štátu sa tiež stretla s tureckými študentmi hungaristiky. Súčasťou jej programu bola aj návšteva zemetrasením zasiahnutého regiónu, kde sa stretla s päťročným Ahmetom Yildirim, ktorého zachránil maďarský záchranársky tím.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)