Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nováková: Vstup Severného Macedónska do EÚ má strategický význam

Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková počas tlačovej konferencie. Foto: TASR Michal Svítok

Maďarská prezidentka podotkla, že dobrý vzťah jej krajiny so Severným Macedónskom je mimoriadne dôležitý a že integrácia západného Balkánu je v záujme celej Európy.

Budapešť/Skopje 6. februára (TASR) - Integrácia Severného Macedónska do Európskej únie je dôležitou otázkou, pretože stabilita západného Balkánu je kľúčom k bezpečnosti Európy, ako aj k boju proti ilegálnej migrácii. Podľa agentúry MTI to v pondelok vyhlásila maďarská prezidentka Katalin Nováková v Skopje po schôdzke s prezidentom Severného Macedónska Stevom Pendarovským, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarská prezidentka podotkla, že dobrý vzťah jej krajiny so Severným Macedónskom je mimoriadne dôležitý a že integrácia západného Balkánu je v záujme celej Európy. Zdĺhavé čakanie Severného Macedónska na členstvo v EÚ označila za nespravodlivé a dodala, že obyvateľstvo Severného Macedónska môže stratiť nadšenie pre EÚ.

"Vstup Severného Macedónska do EÚ má strategický význam aj pre Maďarsko. Severné Macedónsko sa snaží čerpať zo skúseností z regionálnej spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky," povedal Pendarovski.

Prezidenti odsúdili ruskú agresiu a vyjadrili podporu územnej celistvosti a suverenite Ukrajiny. "V našom spoločnom záujme je čo najskôr nastoliť prímerie na Ukrajine a začať mierové rokovania," zdôraznila Nováková, ktorá spoločne s prezidentom Severného Macedónska vyjadrila sústrasť pozostalým obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii.