Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Nové bezpečnostné hrozby sú oveľa menej predvídateľné, tvrdí Rasmussen

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen reční počas otvorenia dvojdňovej konferencie ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli 3. júna 2014. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník v tejto súvislosti vyhlásil, že nové bezpečnostné hrozby, vrátane zmeny existujúcich hraníc, sú oveľa nepredvídateľnejšie než v minulosti.

Brusel 3. júna (TASR) - Dvojdňová konferencia ministrov obrany členských štátov NATO, ktorá sa dnes začala v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie, je prvým stretnutím na tejto úrovni od vypuknutia krízy na Ukrajine.

Hlavnou témou ministerských rokovaní je otázka, ako dlhodobo reagovať na nové vojenské kapacity Ruska a pripravenosť Moskvy použiť ich vo svojom blízkom susedstve. Dvojdňové stretnutie ministrov má pomôcť pripraviť pôdu pre septembrový summit NATO vo Walese.

"Naše prípravy na summit sú v plnom prúde, avšak musíme čeliť novým bezpečnostným výzvam po tom, ako došlo k nelegálnej anexii Krymu," uviedol generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na úvod konferencie. Zdôraznil pritom, že členovia aliancie nikdy neuznajú ruskú anexiu Krymského polostrova.

Rasmussen oznámil, že ministri budú rokovať o tom, aké ďalšie kroky a opatrenia musí aliancia zvažovať z dlhodobého hľadiska, vrátane akčných plánov pripravenosti, plánov pre vojenské cvičenia a možností ďalšieho rozmiestnenia jednotiek a techniky. Podľa niektorých diplomatických zdrojov z NATO to znamená viac vojakov a bojovej techniky v krajinách aliancie nachádzajúcich sa v blízkosti ruských hraníc.

Generálny tajomník v tejto súvislosti vyhlásil, že nové bezpečnostné hrozby, vrátane zmeny existujúcich hraníc, sú oveľa nepredvídateľnejšie než v minulosti.

Aliancia na ne musí reagovať väčšou pripravenosťou, rýchlosťou a flexibilitou. "K tomu nám má pomôcť Akčný plán pripravenosti," uviedol Rasmussen.

Šéf NATO v tejto súvislosti kritizoval kroky Moskvy týkajúce sa Ukrajiny, ktoré podľa neho predstavujú hrozbu pre stabilitu a bezpečnosť v celom euroatlantickom priestore.