Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nové dokumenty odhaľujú fungovanie táborov v provincii Sin-ťiang

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa organizácií pre ľudské práva je v táboroch v Sin-ťiangu internovaných viac ako milión moslimov, najmä etnických Ujgurov.

Peking 25. novembra (TASR) - Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) získalo a prostredníctvom 17 tlačových orgánov zverejnilo v noci na pondelok ďalšie informácie o zadržiavacích táboroch v prevažne moslimskom regióne Sin-ťiang na severozápade Číny, kde je internovaných viac ako milión ľudí.

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Zverejnené dokumenty podľa nej svedčia o absolútnej kontrole čínskeho režimu nad internovanými - od frekvencie strihania vlasov až po časový plán zamykania dverí na barakoch.

Podľa organizácií pre ľudské práva je v táboroch v Sin-ťiangu internovaných viac ako milión moslimov, najmä etnických Ujgurov. Peking toto číslo odmieta a hovorí o centrách odbornej prípravy, ktorými chce bojovať proti islamistickej radikalizácii.

Správa z prostredia ICIJ prichádza týždeň po tom, čo denník The New York Times oznámil, že sa mu podarilo získať viac ako 400 strán interných dokumentov z Číny vrátane neverejných prejavov prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý v roku 2014 vyzval bez ľútosti bojovať proti "proti terorizmu a separatizmu" v Sin-ťiangu.

Najnovšie odhalenia sa týkajú súboru usmernení pre správu zadržiavacích táborov, ktoré v roku 2017 schválil veliteľ bezpečnostných zložiek v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ako aj správ tajných služieb o tom, ako polícia využíva umelú inteligenciu a zhromažďovanie údajov, aby si vytipovala ľudí alebo celé skupiny, u ktorých sa žiada internácia.

V týchto smerniciach sa zadržiavaní označujú za "študentov", ktorí majú získať "diplom".

V smerniciach je veľmi presne popísaný systém hodnotenia "ideologickej transformácie" internovaných, ich disciplína, ako aj ich horlivosť v prístupe k "štúdiu".

Podľa "hrozby", ktorú predstavujú pre spoločnosť, sú zadeľovaní do troch skupín - podľa toho, či sa v ich prípade vyžaduje "obvyklé", "prísne", alebo "veľmi prísne" vedenie. V rámci skupín môže v závislosti od správania sa a výkonu daného jednotlivca dôjsť k preradeniu.

Ľudia preživší internáciu vypovedali, že tam boli nútení učiť sa mandarínsku čínštinu a vzdať sa svojho jazyka a tradícií. Hovorili aj o bití, mučení a zneužívaní. Správanie "študentov" sa hodnotí bodovaním. Po prepustení sú zaraďovaní do systému nútených prác a ešte najmenej rok sú sledovaní políciou.

Personál v "centrách" má v usmerneniach jasné inštrukcie, ako "zabrániť úteku", ako zachovávať mlčanlivosť o existencii táborov, indoktrinovať zadržaných a riadiť a kontrolovať ich každodenný život vrátane prestávok, aby mohli ísť na toaletu.

V smernici sa tak napríklad píše, že dvere do spoločných spální, chodieb a poschodí musia byť zamknuté na dva západy ihneď po tom, ako boli otvorené a znova zavreté. Spálne a učebne musia byť monitorované kamerovým systémom, a to bez slepých uhlov a tak, aby strážnici mohli dianie v nich sledovať v reálnom čase, nepretržite a detailne a okamžite nahlásiť každé podozrivé konanie.

Personál musí študentov prísne riadiť a kontrolovať. Musí zabrániť ich úteku z triedy počas vyučovania, úteku počas vydávania jedál a prestávok na toaletu či na umývanie, ale aj počas lekárskeho ošetrenia či návštev príbuzných, uvádza sa v texte.

Zamestnanci tábora boli tiež poučení, že je nutné zaistiť bezpečnosť potravín, predchádzať epidémiám vo vnútri "centier" a zabrániť "neobvyklým úmrtiam."

Zadržané osoby pri sebe nesmú mať mobilný telefón, ale personál centra im má umožniť telefonický rozhovor aspoň raz týždenne a videočet aspoň raz za mesiac, aby "sa rodina i študent cítili v pohode," uvádza sa v texte.

Podľa agentúry DPA sa však zdá, že tieto usmernenia neboli plne implementované, keďže veľa Ujgurov a Kazachov novinárom povedalo, že o svojich zadržaných rodinných príslušníkoch nemali správy aj niekoľko mesiacov.

Usmernenia tiež stanovujú, že "študenti" musia zostať vo väzbe najmenej jeden rok, aj keď sa toto pravidlo vždy neuplatňuje, o čom svedčia svedectvá bývalých väzňov zozbierané novinárskym združením ICIJ.

Po prepustení z tábora je bývalý internovaný naďalej sledovaný políciou, a to najmenej rok, pričom sa vyhodnocuje jeho správanie a konanie.

Podľa medializovaných správ sú internovaní po svojom prepustení zaradení do systému nútených prác.

Čínske veľvyslanectvo v Londýne poprelo pravosť zverejnených dokumentov a označilo ich za "čistý falzifikát" a "nepravdivú informáciu".

"Neexistujú žiadne dokumenty ani príkazy pre tzv. väzenské tábory," uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva. "S cieľom prevencie terorizmu boli zriadené odborné školiace a výcvikové strediská," píše sa v texte zverejnenom britským denníkom The Guardian.

The Guardian je jedným z médií, ktoré dokumenty ICIJ zverejnili.