Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nové potýčky v Jeruzaleme si vyžiadali stovky zranených

Palestínčania evakuujú zraneného protestujúceho počas násilných potýčkach medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi 10. mája 2021 v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Izraelská polícia v pondelok – na Deň Jeruzalema (Jom Jerušalajim) –, keď si židia pripomínajú tzv. zjednotenie Jeruzalema, zamedzila židom vstup na Chrámovú horu.

Jeruzalem 10. mája (TASR) – Stovky ľudí utrpeli zranenia pri násilných potýčkach medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi, ktoré v pondelok opätovne vypukli pri mešite al-Aksá vo východnom Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje palestínskeho Červeného polmesiaca.

„Zranené sú... stovky ľudí," uviedol Červený polmesiac v krátkom tlačovom vyhlásení s tým, že zhruba 50 osôb bolo hospitalizovaných.

Stovky ľudí hádzali na príslušníkov izraelských bezpečnostných síl kamene a iné predmety. Izraelská polícia na rozohnanie davu nasadila omračujúce granáty, slzotvorný plyn a gumové projektily.

Napätie v Jeruzaleme stúplo v uplynulých týždňoch po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci.

Piatkový zásah izraelskej polície pri mešite al-Aksá, kde utrpelo zranenia viac ako 200 ľudí, odsúdili EÚ, USA aj Rusko. V sobotu bolo vo viacerých jeruzalemských štvrtiach zranených podľa palestínskeho Červeného polmesiaca vyše 100 osôb, keď izraelská polícia použila vodné delá a strieľala na palestínskych demonštrantov v anektovanom východnom Jeruzaleme gumovými projektilmi.

Izrael obsadil východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr si ho anektoval, čo nebolo uznané väčšou časťou medzinárodného spoločenstva.

Chrámová hora v jeruzalemskom Starom meste, ktorá je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najposvätnejšie miesto moslimov, sa už v minulosti neraz stala epicentrom násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, pripomína agentúra AP.

Izraelská polícia v pondelok - na Deň Jeruzalema (Jom Jerušalajim) -, keď si židia pripomínajú tzv. zjednotenie Jeruzalema, zamedzila židom vstup na Chrámovú horu. K rozhodnutiu polície prišlo niekoľko hodín pred plánovaným tradičným pochodom izraelských nacionalistov cez jeruzalemské Staré mesto, ktorý sa považuje za provokatívny prejav židovskej hegemónie nad Jeruzalemom. Polícia sprievod s vlajkami povolila napriek narastajúcim obavám z ďalšej eskalácie situácie.