Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nové prípady nákazy v Moskve sa šplhajú k počtom z júna

Predavačka zmrzliny s ochranným rúškom a rukavicami čaká na prvých zákazníkov v znovuotvorenom moskovskom obchodnom dome GUM, archvíne foto. Foto: TASR/AP

Celkový počet zaznamenaných prípadov nákazy v Rusku dosiahol vo štvrtok 1.128.836 a celkový počet úmrtí 19.948.

Moskva 24. septembra (TASR) - Nové prípady nákazy koronavírusom v ruskom hlavnom meste Moskva dosiahli vo štvrtok najvyššiu úroveň od konca júna. Vyvolalo to obavy z novej vlny prípadov v krajine, ktorá je štvrtou najhoršie postihnutou na svete. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Počet nových denných prípadov infekcie v Moskve bol niekoľko mesiacov pomerne ustálený, okolo 700 denne, ale od 15. septembra sa tieto počty začali znovu zvyšovať.

Ruská metropola zaznamenala vo štvrtok 1050 nových infikovaných ľudí, čo je najvyšší údaj od 23. júna.

Rusko ako celok potvrdilo 6595 nových infekcií, čo je najvyšší počet od 12. júla. Webová stránka vlády venovaná koronavírusu uviedla, že 24 percent z nich nemalo klinické príznaky.

Najvyššie počty nových nakazených sú v Moskve, jej okolitých oblastiach a v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad.

Celkový počet zaznamenaných prípadov nákazy v Rusku dosiahol vo štvrtok 1.128.836 a celkový počet úmrtí 19.948.

Rusko sa pýši zaregistrovaním prvej očkovacej látky proti koronavírusu na svete s názvom Sputnik V, hoci ešte stále prebiehajú rozsiahle klinické testy - prvé testy však priniesli sľubné výsledky, uviedla agentúra AFP.

Vakcínu dostali mnohí známi predstavitelia v Rusku vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a moskovského starostu Sergeja Sobianina.

Prezident Vladimir Putin v prejave na 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN tento týždeň ponúkol bezplatné očkovanie personálu, ktorý v OSN pracuje.

Putin už skôr vyhlásil, že zaočkovať sa dala aj jedna jeho dcéra.