Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Nové tábory na gréckych ostrovoch uľahčia situáciu aj miestnym

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uviedla to v utorok eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová počas návštevy Grécka.

Atény 30. marca (TASR) - Nové tábory pre migrantov, ktoré budú vybudované na gréckych ostrovoch vo východnej časti Egejského mora, majú významne uľahčiť tamojšiu situáciu. Uviedla to v utorok eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová počas návštevy Grécka. Informovala o tom agentúra DPA.

Johanssonová uznala, že miestni obyvatelia museli niesť neprimerane veľké bremeno a nové tábory, napríklad na ostrove Lesbos, majú zlepšiť situáciu migrantov aj obyvateľov.

"Trpezlivosť občanov má, samozrejme, svoje hranice a na tieto ostrovy sa vyvíjal neprimeraný tlak," povedala eurokomisárka na spoločnej tlačovej konferencii s gréckym ministrom pre migráciu Notisom Mitarachim v Aténach.

Aj z tohto dôvodu je podľa jej slov dôležité prijať konkrétne kroky s cieľom vybudovať nové a vhodné zariadenia, aby migranti už nikdy neskončili v situácii, aká sa udiala v tábore Moria.

Preplnený utečenecký tábor Moria na Lesbose vlani v septembri vyhorel a jeho obyvateľov presunuli do dočasných táborov.

Európska únia vyčlení 275 miliónov eur na výstavbu nových migračných stredísk na piatich gréckych ostrovoch, na ktorých žije dokopy 14.000 migrantov. Sú nimi Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros.

Tábor na Samose je už takmer pripravený, avšak s výstavbou nových zariadení pre migrantov na ďalších ostrovoch nesúhlasia miestni obyvatelia ani politici.