Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Noví premiéri Srbska a Kosova sa po prvý raz stretli v Bruseli

Líder Srbskej pokrokovej strany (SNS) a srbský vicepremiér Aleksandar Vučič počas brífingu po hlasovaní v predčasných parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v Belehrade 16. marca 2014. Foto: TASR/AP

V sídelnom meste únie po prvý raz stretli noví premiéri na oboch stranách, Aleksandar Vučič a Isa Mustafa.

Brusel/Belehrad/Priština 9. februára (TASR) - Po viac ako desaťmesačnej prestávke pokračoval dnes večer v Bruseli srbsko-kosovský dialóg sprostredkovaný Európskou úniou.

Po vlaňajších predčasných voľbách v Srbsku i Kosove sa dnes v sídelnom meste únie po prvý raz stretli noví premiéri na oboch stranách, Aleksandar Vučič a Isa Mustafa. Novou účastníčkou rokovaní je aj šéfka európskej diplomacie, nástupníčka Catherine Ashtonovej - Federica Mogheriniová z Talianska, informovala tlačová agentúra APA.

Podľa jej vlastných slov krátko pred rozhovormi očakáva ich pozitívne výsledky.

Hlavnými témami pokračujúceho dialógu sú realizácia dohody dosiahnutej v Bruseli pred takmer dvoma rokmi, respektíve vytvorenie zastupiteľského zboru srbskej komunity v Kosove.

Z analýzy belehradskej mimovládnej organizácie BIRODI pritom vyplýva, že z desiatich bodov spomínanej dohody sa doteraz podarilo realizovať iba obsah štyroch.

Tak Srbsko, ako aj Kosovo sa však podľa medializovaných informácií chystali predložiť dnes na rokovací stôl aj viacero iných tém, takže viacerí z pozorovateľov očakávajú dlhé, do noci sa tiahnuce rozhovory.