Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novinári žiadajú Orbána o prístup do nemocníc a vakcinačných centier

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Signatári listu požadujú ukončenie reštrikcií, ktoré podľa nich obmedzujú možnosti spravodajského pokrývania priebehu pandémie v Maďarsku.

Budapešť 31. marca (TASR) - Desiatky maďarských nezávislých médií v otvorenom liste vyzvali premiéra Viktora Orbána, aby im bol umožnený prístup do nemocníc, kde sa liečia pacienti s covidom, a do vakcinačných centier. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Signatári listu požadujú ukončenie reštrikcií, ktoré podľa nich obmedzujú možnosti spravodajského pokrývania priebehu pandémie v Maďarsku.

Maďarská vláda tvrdí, že nijaké takéto obmedzenia neexistujú. Priznáva však, že do nemocníc a vakcinačných centier majú prístup len novinári štátnych médií.

Hovorca Orbánovej vlády bezprostredne nereagoval na e-mail agentúry Reuters, ktorá od neho žiadala vyjadrenie k otvorenému listu.

Novinári nezávislých médií tvrdia, že majú zákaz hovoriť so zdravotníkmi. Pri žiadostiach o telefonické vyjadrenia ich pravidelne odkazujú len na maďarské ministerstvo zdravotníctva.

"Lekári a zdravotné sestry nemôžu slobodne hovoriť s verejnosťou a novinárov nevpúšťajú do nemocníc, takže nemôžeme zistiť, čo sa tam deje," píše sa v liste, pod ktorý sa podpísali zástupcovia 28 nezávislých novín, spravodajských serverov a ďalších médií.

Poukazujú v ňom aj na to, že na každodenných vládnych brífingoch sa zverejňuje len veľmi obmedzené množstvo informácií.

"(Orbánova) vláda v tejto najdôležitejšej otázke verejného diania už rok uplatňuje cenzúru. Je to škandál," uviedol jeden zo signatárov listu, Tamás Ónody Gomperz zo ľavicového magazínu jelen.hu.

Maďarsko má v posledných týždňoch spomedzi krajín sveta najviac úmrtí v prepočte na počet obyvateľov. Maďarskí zdravotníci už pritom zaočkovali asi pätinu obyvateľstva, čo je jedna z najvyšších úrovní zaočkovanosti v rámci EÚ.

Na čoraz väčšie ťažkosti, ktoré majú maďarskí novinári pri spravodajskom pokrývaní pandémie, už v utorok poukázala Rada Európy. Maďarská vláda toto tvrdenie odmietla ako neopodstatnené a nepodložené faktami.

Podľa aktivistov a medzinárodných organizácií Orbánova vláda obmedzuje nezávislé médiá už od roku 2010, keď sa ujala moci. Budapešť to popiera, uvádza Reuters.

V Maďarsku pribudlo v utorok 302 úmrtí osôb infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkový počet úmrtí sa tak zvýšil na 20.737. Počet nakazených sa zvýšil o 6700 na 652.433.

Maďarská vláda novinárom: V nemocniciach treba liečiť a nie nakrúcať kamerami


V nemocniciach treba liečiť pacientov a nie nakrúcať tam kamerami, odkázal v stredu novinárom hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v reakcii na otvorený list desiatok maďarských nezávislých médií. Tie vyzvali premiéra Viktora Orbána, aby im umožnili prístup do nemocníc, kde sa liečia pacienti s covidom, a do vakcinačných centier.

"Operatívny štáb každý deň informuje verejnosť. Napriek tomu ľavicové médiá rozširujú falošné správy a osočujú zdravotníctvo. Maďarské nemocnice a tam pracujúci lekári a zdravotníci vyvíjajú nadľudské úsilie a podávajú vynikajúce výkony. Nechajte ich pracovať," napísal Kovács na Facebooku.