Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Novinárke kritizujúcej premiéra Módího zabránili odletieť do Európy

Na archívnej snímke z 24. septembra 2021 indický premiér Naréndra Módí počas stretnutia s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Tridsaťsedemročná aktivistka obvinenia odmietla a uviedla, že je obeťou neúnavného prenasledovania a vyhrážok zo strany krajne pravicových hinduistických skupín.

Naí Dillí 30. marca (TASR) - Významnej indickej aktivistke, novinárke a kritičke vlády indického premiéra Naréndru Módího Ráne Ajjúbovej v utorok úrady na letisku v Bombaji zabránili odletieť do Európy, kde mala hovoriť o zastrašovaní novinárov v Indii. Na sociálnej sieti Twitter to oznámila samotná Ajjúbová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ajjúbová uviedla, že pracovníci imigračného úradu na letisku ju zastavili pre údajné prebiehajúce vyšetrovanie prania špinavých peňazí a odčerpávania financií určených pre obete ochorenia COVID-19. Aktivistka uviedla, že o svojej plánovanej ceste do Európy napísala na sociálnych sieťach už dávnejšie, pričom predvolanie na výsluch jej prišlo až po tom, ako ju zastavili na letisku.

Tridsaťsedemročná aktivistka obvinenia odmietla a uviedla, že je obeťou neúnavného prenasledovania a vyhrážok zo strany krajne pravicových hinduistických skupín. Dôvodom má byť to, že informuje o rôznych problémoch, vrátane marginalizácie moslimskej menšiny v Indii, uvádza agentúra AFP.

Ajjúbová napísala v roku 2016 knihu, v ktorej obviňuje premiéra Módího zo spoluúčasti na násilnostiach v Gudžaráte v roku 2002. Vyšetrovanie tieto obvinenia nepotvrdilo.

Vo februári vyzvali experti OSN na ľudské práva indickú vládu, aby zastavila "sektárske" online útoky voči Ajjúbovej. Podporu jej v utorok vyjadrilo aj Medzinárodné novinárske centrum, podľa ktorého toto "nehorázne právne obťažovanie" musí prestať.

Indickí novinári a aktivisti sa dlhodobo sťažujú na vládu premiéra Módího, ktorá sa podľa nich snaží umlčať kritických novinárov, dodala AFP.