Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novou šéfkou Navaľného protikorupčnej nadácie sa stala M. Pevčichová

Alexej Navaľny, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pevčichová (35) sa dlhodobo zaoberá témou obohacovania sa a zneužívania právomocí v rámci mocenského aparátu a vedúcich ruských politikov.

Moskva 22. marca (TASR) - Väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj ustanovil po sporoch v rámci ruskej opozície za šéfku svojej medzinárodnej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Mariju Pevčichovú žijúcu v exile. Nahradí Leonida Volkova, ktorý odstúpil v marci, informovala nadácia vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter.

Pevčichová (35) sa dlhodobo zaoberá témou obohacovania sa a zneužívania právomocí v rámci mocenského aparátu a vedúcich ruských politikov. Je zakladateľkou a šéfkou vyšetrovacej jednotky FBK - v tejto činnosti bude pokračovať aj naďalej. "V rámci mojich povinností budem naďalej verejne a jednoznačne šíriť našu protikorupčnú agendu," uviedla v tvíte.

Volkov FBK viedol od roku 2021 a pre odstúpenie sa rozhodol po zverejnení informácie, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi. Chcel tak údajne rozdeliť oligarchov v Rusku a narušiť ich podporu Putina.

Toto konanie označil neskôr za politickú chybu a ospravedlnil sa za ňu kolegom z FBK, priaznivcom nadácie i samotnému Navaľnému.

Navaľnyj označil Volkovovo správanie za "politicky nekorektné, technicky nesprávne a zavádzajúce".