Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novou vyjednávačkou Londýna pre brexit bude šéfka diplomacie Trussová

Na archívnej snímke britská ministerka zahraničného obchodu Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Trussová zostáva na čele rezortu diplomacie a bude tiež viesť rokovania o vyriešení problémov, ktoré vyplývajú z ustanovení dohody o brexite týkajúcich sa obchodovania so Severným Írskom.

Londýn 20. decembra (TASR) – Britský premiér Boris Johnson v nedeľu oznámil, že hlavnou vyjednávačkou na rokovaniach s Európskou úniou po brexite bude ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Nahradí jeho dlhoročného spojenca Davida Frosta, ktorý odstúpil v dôsledku nespokojnosti s opatreniami prijímanými vládou. Informácie priniesli agentúra AP a stanica BBC.

Trussová zostáva na čele rezortu diplomacie a bude tiež viesť rokovania o vyriešení problémov, ktoré vyplývajú z ustanovení dohody o brexite týkajúcich sa obchodovania so Severným Írskom, uviedla v oznámení Johnsonova kancelária.

Frost v rezignačnom liste uviedol, že je sklamaný "súčasným smerovaním" konzervatívnej vlády, okrem iného v oblasti zvyšovania daní, nových protipandemických opatrení či nákladov na environmentálnu politiku.

Podľa novín The Mail on Sunday, ktoré o jeho odstúpení informovali ako prvé, bolo impulzom pre Frostovo rozhodnutie minulotýždňové zavedenie nových obmedzení zahŕňajúcich požiadavku, aby ľudia predkladali potvrdenia o zaočkovaní alebo negatívnom výsledku testu na covid pri vstupe do nočných klubov a iných miest hromadných podujatí.

Británia sa musí "naučiť žiť s covidom", napísal Frost v liste Johnsonovi s tým, že premiér síce v lete podnikol "odvážne rozhodnutie" znova "otvoriť" krajinu, v súčasnosti však dochádza k zvráteniu tohto procesu.