Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novozélanďania hlasovali za eutanáziu

Na archívnej snímke z 15. októbra 2020 žena jazdí na bicykli okolo plagátu za legalizáciu marihuany v novozélandskom meste Christchurch. Foto: TASR/AP

Eutanázia bude možná len v prípade nevyliečiteľne chorých pacientov, ktorí prežívajú neznesiteľné utrpenie a zostáva im menej ako šesť mesiacov života.

Wellington 30. októbra (TASR) – Obyvatelia Nového Zélandu veľkou väčšinou hlasov schválili v referende legalizáciu eutanázie v prípade smrteľne chorých pacientov. Zároveň však zrejme odmietli zlegalizovať používanie marihuany na rekreačné účely, informovala v piatok agentúra AFP.

Obe referendá sa konali 17. októbra zároveň s voľbami do novozélandského parlamentu, ktoré presvedčivo vyhrala premiérka Jacinda Ardernová. Až v piatok však boli zverejnené predbežné výsledky oboch plebiscitov.

Referendum o návrhu na legalizáciu eutanázie bolo právne záväzné. Za takýto krok sa v referende vyslovilo 65,2 percenta hlasujúcich, zatiaľ 33,8 percenta bolo proti.

V druhom plebiscite sa 53,1 percenta voličov vyslovilo proti tomu, aby sa v krajine povolilo užívanie marihuany na rekreačné účely. Toto hlasovanie však nebolo právne záväzné a jeho výsledok ešte nemusí byť definitívny .

Do predbežných výsledkov totiž zatiaľ neboli zahrnuté tzv. osobitné hlasy, medzi ktoré patria aj lístky odovzdané v zahraničí, v nemocniciach či väzeniach. Podľa agentúry AFP tvoria takého hlasy približne 20 percent zo všetkých odovzdaných hlasovacích lístkov.

Výsledok referenda o marihuane by sa preto po ich zarátaní mohol ešte zmeniť v prospech stúpencov legalizácie, vzhľadom na relatívne malý rozdiel medzi oboma tábormi.

V prípade eutanázie nemôže už na výsledku nič zmeniť ani pripočítanie osobitných hlasov. Príslušný zákon už vlani schválil novozélandský parlament a do platnosti vstúpi v novembri budúceho roka.

Konečné výsledky oboch plebiscitov majú byť zverejnené v piatok na budúci týždeň.

Eutanázia bude možná len v prípade nevyliečiteľne chorých pacientov, ktorí prežívajú neznesiteľné utrpenie a zostáva im menej ako šesť mesiacov života. O takúto možnosť budú môcť požiadať len duševne zdraví dospelí a ich žiadosť budú posudzovať dvaja lekári.

Navrhovaný zákon o využívaní marihuany na rekreačné účely by umožnil osobám starším ako 20 rokov legálne si zakúpiť až 14 gramov tejto drogy denne. V jednej domácnosti by bolo možné pestovať najviac štyri rastliny konope.