Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novozélandská ministerka v Číne upozornila na pomoc Rusku i na práva

Novozélandská ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová. Foto: TASR/AP

Nový Zéland podporuje politické riešenie nezhôd prostredníctvom dialógu, povedala Mahutová počas stretnutia s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im.

Wellington 25. marca (TASR) - Novozélandská ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová počas návštevy Číny vyjadrila znepokojenie nad možným poskytnutím akejkoľvek smrtiacej podpory pre Rusko počas vojny na Ukrajine. Takisto upozornila na situáciu v Juhočínskom mori či v Taiwanskom prielive. TASR správu prevzala v sobotu z agentúr AP a AFP.

Mahutová rokovala s čínskym ministrom zahraničných vecí Čchinom Kangom. Novozélandská ministerka pripomenula, že jej vláda odsudzuje nezákonnú inváziu Moskvy na Ukrajinu. Takisto vyjadrila znepokojenie v spojitosti s ľudskými právami v Ujgurskej autonómnej oblasti (AO) Sin-ťiang na severozápade Číny, situáciou v Hongkongu, či nezhodami v oblasti Juhočínskeho mora. Upozornila aj na narastajúce napätie v Taiwanskom prielive.

Nový Zéland podporuje politické riešenie nezhôd prostredníctvom dialógu, povedala Mahutová počas stretnutia s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im. Ten za naliehavú úlohu označil dosiahnutie prímeria a pokračovanie mierových rozhovorov. Čína sa bude podľa jeho slov naďalej usilovať o podporu politického riešenia.

Nový Zéland a Čína sa podľa Mahutovej v mnohých oblastiach názorovo zhodujú, píše AFP. "Ľudské práva boli oblasťou, kde sme rokovali o záležitostiach, na ktorých sa nezhodujeme," povedala Mahutová na pôde novozélandského veľvyslanectva v Pekingu.

Takisto uviedla, že Nový Zéland vyzval Čínu, aby využila svoj vplyv na Rusko s cieľom dosiahnuť stiahnutie jeho vojakov z Ukrajiny a ukončenie vojny.

Čína je najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu, ktorý sa spolieha na vývoz mlieka a ďalších poľnohospodárskych produktov do tejto ázijskej krajiny, píše AP.