Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novozélandská sieť supermarketov zaviedla tichú hodinu pre autistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všetkých 184 predajní Countdown na Novom Zélande bude ponúkať tichú hodinu vždy v stredu od 14.30 do 15.30 h miestneho času.

Auckland 9. októbra (TASR) - Popredná novozélandská sieť supermarketov Countdown chce raz do týždňa vytvoriť pokojnejšiu atmosféru v predajniach, aby vyhovela autistom a iným zákazníkom, ktorých vyrušuje hudba, žiarivé svetlá a zvuky pokladníc. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Všetkých 184 predajní Countdown na Novom Zélande bude ponúkať "tichú hodinu" vždy v stredu od 14.30 do 15.30 h miestneho času. Podľa vyhlásenia tejto obchodnej siete pracovníci vypnú hudbu, stlmia osvetlenie a prestanú vyhlasovať oznamy alebo dokladať tovar do regálov.

Uvedené opatrenie, ktoré sa v niektorých predajniach skúšalo už skôr v tomto roku, podporuje organizácia Autism New Zealand. Jej šéf Dane Dougan uviedol vo svojom stanovisku, že vzhľadom na "neviditeľnú povahu" autizmu môže byť ťažké upriamiť pozornosť na problémy, ktorým čelia ľudia s týmto postihnutím pri zvládaní každodenných úloh.

Podľa vyjadrenia generálnej manažérky siete Countdown pre korporátne záležitosti Kiri Hannifinovej sa zdá, že tiché hodiny oceňujú aj "starší zákazníci a mnohí iní Kiwiovia (Novozélanďania), ktorí len považujú nakupovanie za trochu stresujúce".