Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novozélandská vláda avizovala rýchlejšie znižovanie emisií

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nový Zéland síce v porovnaní s väčšinou bohatých krajín vypúšťa málo skleníkových plynov, jeho emisie v prepočte na obyvateľa sú pomerne vysoké.

Wellington 31. októbra (TASR) - Nový Zéland zníži do roku 2030 svoje emisie skleníkových plynov o 50 percent, oznámila v nedeľu novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Ako píše agentúra Reuters, táto ostrovná krajina oznámila svoje ambicióznejšie klimatické ciele len niekoľko hodín pred začiatkom klimatickej konferencie OSN v škótskom Glasgowe (COP26). Novozélandská vláda pôvodne plánovala znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o 30 percent oproti hodnotám z roku 2005.

"Aj keď sme malým prispievateľom ku globálnym emisiám, ako krajina obklopená oceánmi a ekonomika závislá od pôdy nie sme imúnni voči vplyvu klimatických zmien, a preto je dôležité, aby sme prispeli svojím dielom," uviedla Ardernová v spoločnom vyhlásení s ministrom pre klimatické zmeny Jamesom Shawom.

"Navýšenie príspevku Nového Zélandu ku globálnemu úsiliu v boji proti klimatickým zmenám teraz predstavuje náš spravodlivý podiel a je v súlade s tým, čo je potrebné, ak sa chceme vyhnúť najhorším vplyvom globálneho otepľovania na Nový Zéland," dodala predsedkyňa vlády.

"Klimatické zmeny sú pre vládu prioritou, pretože predstavujú hrozbu pre našu ekonomiku, životné prostredie a náš každodenný život," ukončila Ardernová.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Nový Zéland síce v porovnaní s väčšinou bohatých krajín vypúšťa málo skleníkových plynov, jeho emisie v prepočte na obyvateľa sú pomerne vysoké, približuje britský denník The Guardian. Miera rastu emisií tohto ostrovného štátu je zároveň jedna z najvyšších na svete. Emisie skleníkových plynov sa tu v období medzi 1990 a 2018 zvýšili o 57 percent, čo predstavuje druhý najväčší nárast spomedzi všetkých priemyselne vyspelých krajín.

Shaw poznamenal, že nasledujúce desaťročie bude pre boj s klimatickými zmenami kľúčové. "Máme približne osem rokov na to, aby sme znížili emisie skleníkových plynov o takmer polovicu, ak chceme udržať globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia (oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie)," priblížil minister pre klimatické zmeny.

Šesť rokov po prijatí Parížskej dohody bude medzinárodné spoločenstvo na COP26 v Glasgowe rokovať 31. októbra až 12. novembra o boji proti klimatickým zmenám.