Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Novozélandský útočník vlani vlakom pricestoval do Maďarska

Na snímke z videa CCTV Brenton Tarrant, podozrivý zo streľby v dvoch mešitách na Novom Zélande. Foto: FOTO TASR/AP

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság centrum uviedlo, že muž, ktorý cestoval sám, sa preukázal platným austrálskym pasom.

Budapešť 18. marca (TASR) - Austrálčan Brenton Tarrant podozrivý zo spáchania útoku v dvoch mešitách na Novom Zélande vlani 26. novembra pricestoval do Maďarska smerom z Rumunska medzinárodným vlakom Kőrös Intercity. Na územie krajiny vstúpil na železničnom hraničnom priechode Lökösháza, informovalo v pondelok Centrum boja proti terorizmu (TEK).

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság centrum uviedlo, že muž, ktorý cestoval sám, sa preukázal platným austrálskym pasom. V databáze teroristov nefiguroval a TEK nedostalo ani žiadne upozornenie z partnerských organizácií zo zahraničia.

Centrum upozornilo, že na základe dostupných informácií naďalej pracuje na rekonštrukcii okolností pobytu Tarranta na území Maďarska.

Predpokladaný páchateľ najzávažnejšieho krviprelievania v moderných dejinách Nového Zélandu síce vyrastal v malom meste Grafton v austrálskom štáte Nový Južný Wales, ale v posledných rokoch veľa cestoval. Donedávna býval v novozélandskom meste Dunedin, vzdialenom približne 350 kilometrov od dejiska masakry - mesta Christchurch.

Austrálsky minister vnútra Peter Dutton v pondelok informoval, že za posledné tri roky strávil Tarrant v Austrálii len 45 dní. Dodal tiež, že Tarrantovo meno nefigurovalo na zoznamoch osôb podozrivých v súvislosti s terorizmom.

Masakra, ku ktorej došlo 15. marca v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, si vyžiadala 50 obetí na životoch a 50 zranených.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)