Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novozvolený nepálsky prezident Rám Čandra Púdel zložil prísahu

Nový nepálsky prezident Rám Čandra Púdel (vľavo) a jeho predchodkyňa Bidhjá Déví Bhandáríová si podávajú ruky po zložení prísahy v Káthmandú v pondelok 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

Prezident Púdel je členom opozičnej a najväčšej strany v krajine Nepálsky kongres (NC). Prezidentská funkcia má iba ceremoniálny charakter.

Káthmandu 13. marca (TASR) - Novozvolený nepálsky prezident Rám Čandra Púdel zložil v pondelok prísahu. Pred niekoľkými dňami ho podporil maoistický premiér Pušpa Kamál Dahal, ktorý sa takto snaží udržať pri moci. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Prezident Púdel je členom opozičnej a najväčšej strany v krajine Nepálsky kongres (NC). Prezidentská funkcia má iba ceremoniálny charakter.

Premiér Dahal minulý týždeň podporil opozičného kandidáta počas hlasovania v parlamente namiesto kandidáta svojho kľúčového koaličného partnera, Komunistickej strany Nepálu - zjednotenej marxisticko-leninskej (CPN-UML).

Očakáva sa preto, že v najbližšom čase bude v parlamente čeliť hlasovaniu o dôvere. Dahal sa pritom ujal premiérskej funkcie iba v decembri, keď vytvoril širokú koalíciu s CPN-UML a ďalšími šiestimi stranami. Sotva tri mesiace od vzniku vlády však stratil podporu kľúčového koaličného partnera a ďalších dvoch menších strán.

Aby sa udržal pri moci, Dahal teraz môže obnoviť dávnejšie spojenectvo s NC. Premiéra tiež čaká pojednávanie na najvyššom súde v prípade jeho zodpovednosti za úmrtia počas občianskej vojny.

Pušpa Kamál Dahal, známy aj pod vojenskou prezývkou Pračanda, do oficiálnej politiky vstúpil po roku 2006, keď jeho maoistické komunistické hnutie ukončilo ozbrojený odboj voči vláde. Odvtedy bol premiérom už v rokoch 2008 až 2009 a 2016 až 2017.

Nepálska občianska vojna trvala v rokoch 1996-2006 a vyžiadala si takmer 17.000 mŕtvych. Ako jej dôsledok v krajine zanikla monarchia.