Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prezident Cypru verí v obnovenie rokovaní o znovuzjednotení ostrova

Cyperský prezidentský kandidát Nikos Christodulidis. Foto: TASR/AP

Cyprus je rozdelený od roku 1974. Turecká armáda vtedy obsadila sever ostrova po tom, ako gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

Nikózia 23. februára (TASR) — Novozvolený prezident Cypru Nikos Christodulidis sa vo štvrtok po prvý raz stretol s Ersinom Tatarom, lídrom severnej, odštiepeneckej časti Cypru okupovanej Tureckom, aby sa pokúsil obnoviť zmrazené rokovania o znovuzjednotení tejto ostrovnej krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Christodulidis, bývalý cyperský minister zahraničných vecí, ktorý sa postu hlavy štátu oficiálne ujme 1. marca, novinárom povedal, že s Ersinom Tatarom sa stretne čoskoro znova, avšak konkrétny dátum zatiaľ nebol dohodnutý.

"Nepočul som si nič, čo by som nečakal... Povedal som, že napriek našim rozličným prístupom som otvorený dialógu," poznamenal Christodulidis po stretnutí. Dodal, že nechce nikoho obviňovať, zaujímajú ho iba výsledky. "Zaujíma ma dosiahnutie nášho cieľa, ktorým nie je nič iné, ako prelomenie patovej situácie," zdôraznil.

AFP pripomenula, že Tatar trvá na uznaní dvoch samostatných štátov a odmieta voľnejšie federálne usporiadanie, ktoré presadzuje OSN.

OSN po dvojhodinovom stretnutí oboch lídrov, ktoré sa konalo v nárazníkovej zóne pod kontrolou OSN, vo vyhlásení uviedla, že išlo o "neformálnu diskusiu, ktorá bola otvorená a konštruktívna". Predmetom stretnutia boli podľa OSN viaceré otázky vrátane nedávneho ničivého zemetrasenie v Turecku a Sýrii.

Cyprus je rozdelený od roku 1974. Turecká armáda vtedy obsadila sever ostrova po tom, ako gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. V minulosti sa konali mnohé rokovania o znovuzjednotení, výsledky však nepriniesli. Zatiaľ posledné sa uskutočnili v júli 2017 vo Švajčiarsku.

Medzinárodne uznaná Cyperská republika je členským štátom EÚ od roku 2004. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku uznáva len Ankara.