Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nový austrálsky premiér Anthony Albanese zložil prísahu

Anthony Albanese, ktorého Austrálska strana práce zvíťazila (ALP) v sobotňajších parlamentných voľbách, zložil v pondelok do rúk generálneho guvernéra Davida Hurleyho prísahu ako 31. premiér krajiny. Foto: TASR/AP

Sčítanie hlasov odovzdaných vo voľbách pritom pokračuje a stále nie je jasné, či bude môcť Albanese vládnuť sám, alebo bude závislý od hlasov iných strán.

Canberra 23. mája (TASR) — Anthony Albanese, ktorého Austrálska strana práce zvíťazila (ALP) v sobotňajších parlamentných voľbách, zložil v pondelok do rúk generálneho guvernéra Davida Hurleyho prísahu ako 31. premiér krajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a AFP.

Spolu s 59-ročným Albanesem zložili v Canberre prísahu viacerí ministri nového kabinetu vrátane šéfky diplomacie Penny Wongovej a ministerky financií Katy Gallagherovej.

Sčítanie hlasov odovzdaných vo voľbách pritom pokračuje a stále nie je jasné, či bude môcť Albanese vládnuť sám, alebo bude závislý od hlasov iných strán.

Dôvodom rýchleho zloženia prísahy je skutočnosť, že Albanese a Wongová sa v utorok v Tokiu zúčastnia na summite Štvorstranného bezpečnostného dialógu (QUAD), ktorý združuje USA, Indiu, Japonsko a Austráliu. Spomínané krajiny sa snažia oslabiť vplyv Číny v regióne Indického a Tichého oceánu.

Pravicová konzervatívna koalícia vedená bývalým premiérom Scottom Morrisonom utrpela vo voľbách drvivú porážku. Pod paľbu kritiky sa dostala predovšetkým za svoju klimatickú politiku.