Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový Estónsky kabinet zložil prísahu

Estónska premiérka Kaja Kallasová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nový kabinet je zložený z premiérkinej Estónskej reformnej strany, sociálnych demokratov (SDE) a konzervatívnej strany Vlasť (Isamaa).

Tallinn 18. júla (TASR) - Nová estónska vláda premiérky Kaje Kallasovej zložila v pondelok slávnostnú prísahu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Nový kabinet je zložený z premiérkinej Estónskej reformnej strany, sociálnych demokratov (SDE) a konzervatívnej strany Vlasť (Isamaa). Trojica strán má v 101-člennom parlamente väčšinu 55 kresiel. V súlade s koaličnou dohodou pripadlo každej zo strán v novej vláde päť ministerských postov.

Ide už o druhú Kallasovej vládu. Tá predošlá sa rozpadla 3. júna po tom, ako premiérka odmietla spolupracovať so stredoľavou Estónskou stranou stredu, ktorá zablokovala vládnu reformu sociálnej politiky a predškolského vzdelávania.

Kallasová, vyštudovaná právnička a dcéra bývalého eurokomisára Siima Kallasa, sa v januári 2021 stala prvou ženou v úrade estónskej premiérky. Okrem nej je v novom kabinete ďalších šesť žien.

Kallasová vo svojom prejave k poslancom počas piatkového mimoriadneho zasadnutia parlamentu uviedla, že hlavnou prioritou jej novej vlády bude zaistenie bezpečnosti Estónska, ktoré je susedom Ruska.

Nová vládna koalícia môže fungovať do marca 2023, keď sa majú v Estónsku konať parlamentné voľby, píše DPA.