Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nový iránsky prezident zložil prísahu v parlamente

Ebráhím Raísí, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Po inauguračnom ceremoniáli má Raísí dva týždne na to, aby predstavil svoj kabinet a vládny program Islamskému poradnému zhromaždeniu, ktoré bude hodnotiť kandidátov na ministrov.

Teherán 5. augusta (TASR) - Nový iránsky prezident Ebráhím Raísí vo štvrtok zložil slávnostnú prísahu v parlamente. Informovala o tom agentúra IRNA, podľa ktorej sa na ceremoniáli v Teheráne okrem zákonodarcov zúčastnilo mnoho iránskych vojenských predstaviteľov a hostí zo 115 krajín sveta. Agentúra konkrétne spomenula afganského prezidenta Ašrafa Ghaního a irackého prezidenta Barhama Sáliha.

Ebráhím Raísí sa v prísahe zaviazal, že bude ochraňovať štátne zriadenie islamskej republiky, jej ústavu aj náboženstvo založené na učení proroka Mohameda.

Podľa článku 121 iránskej ústavy sa inaugurácia prezidenta musí uskutočniť v parlamente. Prezident musí sľub zložiť na verejnom zasadnutí za prítomnosti členov iránskej Rady strážcov aj vedúcich predstaviteľov justície.

Po inauguračnom ceremoniáli má Raísí dva týždne na to, aby predstavil svoj kabinet a vládny program Islamskému poradnému zhromaždeniu, ktoré bude hodnotiť kandidátov na ministrov.

Konzervatívec Raísí formálne prevzal funkciu iránskeho prezidenta už v utorok po tom, ako dostal súhlas od najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chameneího. Mnoho iránskych médií považuje Raísího za možného nástupcu 82-ročného ajatolláha, ktorého do úradu zvolili po ôsmich rokoch pôsobenia na poste prezidenta.

Raísí, ktorého čierny turban je znakom priameho pôvodu od islamského proroka Mohameda, má titul "hodždžatoleslám" – doslova "dôkaz islamu". V šiitskej duchovnej hierarchii ide o pozíciu, od ktorej vyššie je už len ajatolláh, pripomenula agentúra AFP.