Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový izraelský premiér Bennett pozval Merkelovú na návštevu

Naftali Bennett, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bennett zároveň Merkelovej poďakoval za záväzok Berlína čo sa týka bezpečnosti Izraela.

Tel Aviv/Berlin 17. júna (TASR) - Nový izraelský premiér Naftali Bennett pozval vo štvrtok nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú počas ich spoločného telefonátu na návštevu židovského štátu. Oznámila to Bennettova kancelária, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Bennett zároveň Merkelovej poďakoval za záväzok Berlína čo sa týka bezpečnosti Izraela a "podpory izraelského práva na vlastnú obranu" počas nedávneho vojenského konfliktu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v pásme Gazy.

Merkelová zagratulovala Bennettovi k zostaveniu vlády a prevzatiu moci v krajine. Štyridsaťdeväťročný šéf nacionalistickej strany Jamina (Pravica) sa jej poďakoval a naznačil nové smerovanie izraelskej politiky. Ako zdôraznil, vidí i príležitosti na posilnenie bilaterálnych vzťahov s Nemeckom.

Kancelárka gratulovala Bennettovi už krátko po tesnom nedeľňajšom hlasovaní tamojšieho parlamentu, ktorý potvrdil nový izraelský vládny kabinet a tak aj koniec 12-ročného vládnutia Benjamina Netanjahua.
Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) v Berlíne 27. mája 2021.
Foto: TASR/AP

Merkelová prisľúbila, že Nemecko sa bude všetkými silami naďalej zasadzovať za bezpečnosť Izraela a mier na Blízkom východe. "Nemecko a Izrael spája jedinečné priateľstvo, ktoré chceme ďalej prehlbovať. V tomto zmysle sa teším na vzájomnú spoluprácu," dodala. Bennettovi a občanom Izraela zaželala "silu, súdržnosť a úspech pri zdolávaní nadchádzajúcich úloh".

Nová izraelská vláda je koalíciou ôsmich strán s rotujúcou funkciou premiéra. V roku 2023 má Bennetta na tomto poste vystriedať Jair Lapid, šéf centristickej strany Ješ Atid, ktorý je v súčasnosti ministrom zahraničných vecí.