Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nový izraelský prezident prezident Jicchak Herzog zložil prísahu

Jicchak Herzog, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Herzog v prejave pred zákonodarcami prisľúbil, že bude prezidentom pre každého.

Jeruzalem 7. júla (TASR) - Nový izraelský prezident Jicchak Herzog zložil v stredu popoludní prísahu na mimoriadnom zasadnutí parlamentu (Knesetu) a stal sa 11. prezidentom krajiny. Informoval o tom izraelský denník Haarec.

Herzog v prejave pred zákonodarcami prisľúbil, že bude prezidentom pre každého. Dodal, že "občania Izraela dali jasne najavo svoje hlavné očakávanie – odo mňa, od nás všetkých, a to zmeniť tón, zmierniť vášne, upokojiť situáciu".

"V normálnych časoch je to misia, ktorá znie takmer prostoducho," povedal Herzog. "Ale žiaľ, tieto dni nie sú normálne," doplnil s ľútosťou nad tým, že krajina je polarizovaná. "Bezdôvodná nenávisť, rozdrobenosť a polarizácia si berú svoju daň – dnes a každý deň. Najväčšou daňou zo všetkých je nahlodanie našej národnej odolnosti," dodal.

Na zasadnutí Knesetu mal prejav aj odchádzajúci prezident Reuven Rivlin. Vyjadril v ňom podporu pre spolunažívanie Židov a Arabov. "Som presvedčený, že uspejeme a budeme žiť spolu Židia a Arabi, že dokážeme nájsť spôsob, ako spolu žiť medzi morom až po rieku Jordán a v celom regióne. Musíme posilniť svoju dôveru v poriadok, aby sme umožnili našim deťom mať budúcnosť," povedal Rivlin.

Profil nového izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga



Jicchak Herzog sa narodil 22. septembra 1960 v Tel Avive do rodiny, ktorá mala v Izraeli významné spoločenské postavenie. Jeho otec Chajim Herzog bol v rokoch 1983 – 1993 izraelským prezidentom, strýko Abba Eban bol v rokoch 1966 – 1974 ministrom zahraničných vecí a starý otec Jicchak ha-Levi Herzog bol ešte pred založením štátu Izrael v roku 1948 hlavným rabínom.

Absolvoval právo na Telavivskej univerzite a na Cornellovej univerzite v Spojených štátoch amerických (USA).

Do izraelského parlamentu (Knesetu) kandidoval Jicchak Herzog v roku 1999. Poslancom sa nestal, ale do roku 2001 zastával funkciu tajomníka vlády premiéra Ehuda Baraka. V rokoch 2000 – 2003 bol aj predsedom Izraelského protidrogového úradu.

V roku 2003 sa stal poslancom Knesetu za Stranu práce, ale napokon zastával post ministra výstavby vo vláde Ariela Šarona. V novembri 2005 na funkciu ministra rezignoval.

O rok neskôr opäť kandidoval do Knesetu z druhého miesta kandidátky Strany práce. Vo vláde Ehuda Olmerta najskôr zastával post ministra cestovného ruchu, od marca 2007 bol ministrom práce a sociálnych vecí a zároveň aj ministrom diaspory a boja proti antisemitizmu.

Vo voľbách v roku 2009 znova kandidoval z druhého miesta na kandidátke Strany práce a post ministra práce a sociálnych veci zastával aj v koaličnej vláde Benjamina Netanjahua. Z funkcie ministra v roku 2011 odstúpil v dôsledku odchodu časti poslancov Strany práce na čele s Ehudom Barakom do novej politickej strany Acma'ut.

Jicchak Herzog obhájil v roku 2013 vo voľbách nielen poslanecký mandát, ale stal sa aj predsedom Strany práce. Pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konali v roku 2015, vytvoril s Cipi Livniovou, šéfkou centristickej strany ha-Tnua, koalíciu s názvom Sionistický tábor. Voľby však napokon vyhrala strana Likud na čele s Netanjahuom. Herzog sa vzdal poslaneckého mandátu a 1. augusta 2018 sa stal riaditeľom neziskovej organizácie Židovská agentúra pre Izrael, ktorá sa okrem iného venuje imigrácii do krajiny.

Po svojom zvolení za prezidenta 2. júna 2021 v parlamente vyhlásil, že chce byť prezidentom všetkých Izraelčanov a usilovať sa o zjednotenie rozdelenej krajiny. "Nastal čas stavať mosty," zdôraznil Jicchak Herzog.

Funkcia prezidenta plní v Izraeli najmä reprezentatívnu funkciu – k najdôležitejším úlohám hlavy štátu patrí udeľovanie milosti väzňom a udelenie poverenia na zostavovanie vlády. Volí sa každých sedem rokov v tajnom hlasovaní v Knesete.

Izraelský prezident Jicchak Herzog je ženatý a má tri deti.