Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nový Južný Wales opäť trápia dažde a záplavy

Záplavy v štíte Nový Južný Wales, 4. júla 2022. Foto: TASR/AP

V marci postihli Sydney a rozsiahle časti Nového Južného Walesu a Queenslandu ničivé záplavy, ktoré si vyžiadali 22 obetí.

Sydney 4. júla (TASR) — Štát Nový Južný Wales na východe Austrálie opäť postihli záplavy, ktoré sú dôsledkom výdatných dažďov trvajúcich už tretí deň. Najhoršia je situácia v aglomerácii Sydney, kde úrady nariadili v pondelok evakuáciu viac ako 30.000 ľudí v povodí riek Nepean a Hawkesbury, uviedli agentúry DPA a AFP.

O pomoc požiadali v noci stovky ľudí. Záchranári informovali, že za posledných 12 hodín zachránili asi 20 ľudí, z ktorých mnohí uviazli v autách na cestách.

Do hneda sfarbená riečna voda zaplavila na juhozápade Sydney veľkú časť predmestia Camden. Z priehrady Warragamba na západe Sydney, ktorá zásobuje väčšinu mesta pitnou vodou, sa od nedele vylieva prebytočná voda.

"Viem, že sú teraz školské prázdniny, ale prosím, prehodnoťte svoje cestovné plány," povedal hovorca pohotovostných služieb Ashley Sullivan pre televíziu ABC. "Ak nemusíte opustiť svoje domovy, zostaňte tam, ak je to bezpečné."

Podľa meteorológov spadlo za krátky čas štyrikrát viac zrážok ako zvyčajne za celý júl a situácia sa tak skoro nezlepší. Austrália trpí v dôsledku klimatickej zmeny čoraz častejšie intenzívnymi suchami, smrtiacimi požiarmi, záplavami a blednutím koralov vo Veľkej koralovej bariére.

V marci postihli Sydney a rozsiahle časti Nového Južného Walesu a Queenslandu ničivé záplavy, ktoré si vyžiadali 22 obetí.

Na rozbúrenom mori pri pobreží Nového Južného Walesu medzitým uviazla nákladná loď Portland Bay registrovaná v Hongkongu, ktorá ráno opustila prístav v meste Wollongong, ale krátko nato došlo k úplnému výpadku prúdu. Záchranári sa snažia zabrániť zaneseniu lode na útesy.

Pokusy o záchranu 21-člennej posádky zo vzduchu museli byť pre nepriaznivé poveternostné podmienky ukončené. Na pomoc smeruje remorkér, ktorý sa pokúsi loď odtiahnuť od brehu.