Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nový koronavírus bol prvýkrát zistený aj medzi brazílskymi Indiánmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Domorodé kmene v Južnej i Severnej Amerike boli izolované od mnohých chorôb, proti ktorým si väčšina sveta vybudovala imunitu.

Sao Paolo 2. apríla (TASR) - Brazília v stredu oznámila prvý prípad nakazenia novým koronavírusom v komunite pôvodných obyvateľov. Na koronavírus SARS-CoV-2 bola pozitívne testovaná 20-ročná žena z etnika Kokama žijúca pri hraniciach s Kolumbiou.

Podľa agentúry AFP o tom v noci na štvrtok informovalo brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Podľa úradu pre zdravie domorodého obyvateľstva (SESAI) nakazená pracuje ako zdravotníčka v meste Santo Antonio do Ica, pričom lekár, u ktorého je zamestnaná, bol minulý týždeň, po návrate z dovolenky na juhu Brazílie, pozitívne testovaný na COVID-19.

Mladá žena nemá nateraz žiadne príznaky. Jej príbuzní sú tiež pod dohľadom lekárov a v izolácii.

Testovaných bolo celkovo 15 spolupracovníkov nakazeného lekára, ako aj 12 pacientov z etnickej skupiny Tikuna, ktorých nedávno liečil. Aj oni sú sledovaní lekármi, sú v izolácii a čakajú na výsledky svojich testov.

Brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta na tlačovej konferencii v stredu vyhlásil, že v rámci pandémie nového koronavírusu existujú veľké obavy o zdravie pôvodného obyvateľstva. Zdôraznil, že "v týchto komunitách, najmä v tých najizolovanejších, musíme byť veľmi opatrní."

Domorodé kmene v Južnej i Severnej Amerike boli izolované od mnohých chorôb, proti ktorým si väčšina sveta vybudovala imunitu. Odhaduje sa, že choroby spôsobené európskymi kolonizátormi vyhubili viac ako 95 percent pôvodnej populácie Ameriky. Tieto skupiny zostávajú zraniteľné aj v súčasnosti, konštatovala agentúra AFP.