Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nový koronavírus pravdepodobne preťaží európske zdravotnícke systémy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéfka ECDC v tejto súvislosti zdôraznila, že množstvo nových potvrdených prípadov má podobnú trajektóriu ako tá, ktorú sme pozorovali na začiatku februára v provincii Chu-pej.

Štokholm 25. marca (TASR) - Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) varovalo, že nový koronavírus SARS-CoV-2 s veľkou pravdepodobnosťou preťaží zdravotnícke systémy v Európskej únii, Británii, Nórsku, Lichtenštajnsku a na Islande. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie riaditeľky ECDC Andrey Ammonovej o tom informovala agentúra DPA.

Ammonová poznamenala, že za posledných desať dní počet potvrdených prípadov nákazy a úmrtí spôsobených ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, v EÚ a Európskom hospodárskom priestore (EHP) "stúpol desaťnásobne". Práve Európa sa podľa jej slov stáva centrom pandémie tohto infekčného ochorenia.

Šéfka ECDC v tejto súvislosti zdôraznila, že "množstvo nových potvrdených prípadov má podobnú trajektóriu ako tá, ktorú sme pozorovali na začiatku februára v provincii Chu-pej a na začiatku marca v Taliansku".

Podľa ECDC predstavuje COVID-19 "miernu" hrozbu vážnych zdravotných komplikácií pre väčšinu obyvateľov EÚ, EHP a Británie. Úroveň ohrozenia je "veľmi vysoká pri senioroch a osobách s inými zdravotnými komplikáciami".

Podľa Ammonovej je preto dôležité, aby sa všetci riadili opatreniami, ktoré s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy zaviedli jednotlivé štáty.

Celosvetovo bolo podľa ECDC vo viac než 150 krajinách sveta zaznamenaných približne 416.000 prípadov nákazy novým koronavírusom. Z toho takmer 205.000 nakazených potvrdili v štátoch Únie, EHP a Británii. V tomto regióne si COVID-19 zatiaľ vyžiadal 11.810 obetí na životoch.