Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

POČET STÚPA: Nový koronavírus si v Číne vyžiadal 212 obetí

Zamestnanci pohrebných služieb sa dezinfikujú po manipulácii s obeťou vírusu v meste Wu-chan 30. januára 2020. Foto: TASR/AP

Okrem Číny bolo potvrdených 98 prípadov nákazy v 18 krajinách sveta vrátane prípadov prenosu nákazy z človeka na človeka, ku ktorým došlo v Japonsku, Nemecku, vo Vietname a v USA.

Peking 31. januára (TASR) - Nový koronavírus 2019-nCoV si v Číne vyžiadal už 212 obetí na životoch. V najviac postihnutej provincii Chu-pej hlásili v piatok 1220 nových potvrdených prípadov nákazy. S odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie čínskych úradov o tom v piatok informovala agentúra AFP.



Podľa AFP najnovšie čísla naznačujú, že počet úmrtí naďalej prudko rastie, a to aj napriek bezprecedentným opatreniam prijatým v čínskej provincii Chu-pej pred týždňom.

Táto nová bilancia bola zverejnená len pár hodín po tom, ako krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyhlásil vo štvrtok stav globálnej zdravotnej núdze.

Celosvetovo je podľa najnovšej bilancie potvrdených takmer 8000 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom len asi sto ich zaznamenali mimo územia Číny. K dnešnému dňu nákaze novým koronavírusom podľahlo 170 ľudí.

Okrem Číny bolo potvrdených 98 prípadov nákazy v 18 krajinách sveta vrátane prípadov prenosu nákazy z človeka na človeka, ku ktorým došlo v Japonsku, Nemecku, vo Vietname a v USA.

Mnohé štáty momentálne chystajú alebo zvažujú evakuáciu svojich občanov z Číny. Agentúra AP v piatok informovala, že lietadlo s 200 francúzskymi občanmi odletelo v piatok ráno z mesta Wu-chan, ktoré je momentálne najviac postihnuté nákazou koronavírusom.

WHO vo svojom vyhlásení zo štvrtka uviedla, že na zastavenie šírenia vírusu nie je potrebné obmedziť cestovný a obchodný styk s Čínou.

Mnoho krajín však už vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Číny, zatiaľ čo ďalšie zakázali vstup na svoje územie cestujúcim prichádzajúcim zo stredočínskeho mesta Wu-chan, kde sa vírus prvýkrát objavil.

Nový koronavírus, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.


Lietadlo s viac ako 100 ľuďmi evakuovanými z Wu-chanu pristálo v Británii


Charterové lietadlo španielskej spoločnosti Wamos Air s viac ako 100 ľuďmi evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy novým koronavírusom, pristálo v piatok popoludní v Británii. Informovala o tom agentúra AFP.

Stroj pristál na leteckej základni Brize Norton v strednom Anglicku s 83 Britmi a 27 ďalšími osobami na palube. Po tom, ako lietadlo opustia občania Británie, odletí do Španielska, kde vystúpia zvyšní obyvatelia z krajín Európskej únie.

Britských občanov evakuovaných zo stredočínskeho Wu-chanu izolujú na dva týždne v nemocnici Arrowe Park Hospital na polostrove Wirral, kde dostanú "všetku potrebnú lekársku starostlivosť". V stredu to oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Do karantény, ale v inej nemocnici, pôjde aj vojenský zdravotnícky personál, ktorý bol na palube evkauačného letu, informuje televízia Sky News.

Lietadlo s britskými občanmi z čínskeho Wu-chanu pristáva na leteckej základni Brize Norton v meste Oxfordshire 31. januára 2020. Charterové lietadlo španielskej spoločnosti Wamos Air s viac ako 100 ľuďmi evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy novým koronavírusom, pristálo v piatok popoludní v Británii.
Foto: TASR/AP


Mongolsko a Singapur nepustia do krajiny návštevníkov z Číny


Mongolsko a Singapur v piatok oznámili, že v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu 2019-nCoV zakážu návštevníkom z Číny vstup na svoje územie. Thajsko medzitým ohlásilo päť nových prípadov nákazy týmto infekčným ochorením, informujú agentúry AP a AFP.

Vstup na svoje územie zakazuje Mongolsko návštevníkom z Číny s platnosťou od soboty. Predmetné opatrenie, na základe ktorého budú mať taktiež Mongoli zakázaný vstup do Číny, bude v platnosti až do 2. marca.

K podobnému kroku ako Mongolsko pristúpil ako prvá krajina juhovýchodnej Ázie aj Singapur. Ministerstvo zdravotníctva tohto mestského štátu oznámilo, že od soboty nebudú môcť na jeho územie vstupovať občania Číny a ani cudzinci, ktorí Čínu navštívili v posledných dvoch týždňoch. Osoby spadajúce do týchto kategórií nebudú môcť využiť Singapur ani ako tranzitnú krajinu pri cestách do iných štátov.

Občania Singapuru, ktorí navštívili Čínu, sa budú do vlasti môcť vrátiť, avšak až po absolvovaní 14-dňovej karantény.

Lietadlo s Francúzmi evakuovanými z Wu-chanu pristálo v Marseille


Lietadlo s približne 200 francúzskymi občanmi evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy novým koronavírusom, pristálo v piatok neďaleko Marseille.

Pasažieri po pristátí zatlieskali, informovali reportéri agentúry AFP, ktorí boli na palube stroja. Pasažierov izolujú na dva týždne v prázdninovom tábore.

Policajti na motorkách doprevádzajú autobusy odvažajúce francúzskych občanov evakuovaných z čínskeho mesta Wu-chan z vojenskej leteckej základne v Istres na juhu Francúzska 31. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Taliansko vyhlásilo v súvislosti s novým koronavírusom núdzový stav


Talianska vláda vyhlásila v piatok v súvislosti s novým koronavírusom núdzový stav. Cieľom opatrenia je urýchliť snahy o zabránenie šírenia nákazy po tom, ako v Ríme potvrdili dva prípady ochorenia. Informovali o tom agentúry AFP a APA.

Núdzový stav, ktorý dáva štátnym orgánom osobitné právomoci a skracuje úradné postupy, potrvá šesť mesiacov. Vláda bude môcť v tomto období prevziať kompetencie miestnych úradov pri situáciách ohrozenia verejného zdravia. Na preventívne opatrenia súčasne vyčlenila päť miliónov eur.

V Británii potvrdili prvé dva prípady nakazenia koronavírusom


Britské zdravotnícke úrady v piatok oznámili, že dvoch ľudí testovali pozitívne na prítomnosť nového koronavírusu. Ide o prvé dva potvrdené prípady v tejto krajine, odkedy sa smrtiaci vírus začal šíriť v Číne, informovala agentúra AFP.

"Môžeme potvrdiť, že dvoch pacientov v Anglicku, ktorí sú členmi jednej rodiny, testovali pozitívne na koronavírus," uviedol Chris Whitty, hlavný zdravotnícky predstaviteľ pre Anglicko. Dodal, že pacienti sú v "špeciálnej starostlivosti".

Lietadlo najaté Britániou, aby z čínskeho epicentra nákazy evakuovalo svojich občanov a iných cudzích štátnych príslušníkov, odletelo v piatok z mesta Wu-chan so 110 osobami na palube. Je v ňom 83 Britov a 27 cudzincov. Pristáť by malo popoludní na leteckej základni v strednom Anglicku a potom poletí do Španielska, kde vystúpia zvyšní obyvatelia z krajín EÚ.

Britských občanov evakuovaných zo stredočínskeho Wu-chanu, ktoré je centrom epidémie smrtiaceho vírusu, izolujú na dva týždne a dostanú "všetku potrebnú lekársku starostlivosť". V stredu to oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Výletná loď Costa Smeralda kotví v talianskom prístave Civitavecchia neďaleko Ríma 30. januára 2020. Tisíce pasažierov, ktorí boli držaní v karanténe na výletnej lodi v talianskom prístave Civitavecchia v súvislosti s podozrením na nákazu novým koronavírusom, môžu plavidlo opustiť. Talianske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že podozrenie na nákazu vírusom sa u dvojice čínskych pasažierov nepotvrdilo, informovala agentúra AFP.
Foto: TASR/AP


Pozastavili dva letecké spoje medzi Budapešťou a čínskym Šanghajom


Čínska letecká spoločnosť Shanghai Airlines pozastavila dva letecké spoje medzi Šanghajom s Budapešťou, informovala v piatok spoločnosť Budapest Airport (BA) na Facebooku.

Na Medzinárodné letisko Ferenca Liszta v Budapešti tak nebudú premávať dva nepriame spoje, ktoré mali medzipristátia v čínskych mestách Si-an a Čcheng-tu, čo znamená výpadok troch letov týždenne.

Spoj s medzipristátím v Si-ane nepoletí od 6. februára do 26. marca a spoj cez Čcheng-tu bude pozastavený od 4. februára do 28. marca.

BA však upozorňuje, že priama linka zo Šanghaja do Budapešti, ktorá premáva štyrikrát týždenne, bude fungovať naďalej.

Na archívnej snímke z 4. januára 2020 zdravotný dohľad počas monitorovania cestujúcich na medzinárodnom letisku v Hongkongu. Príčinou záhadného ochorenia dýchacích ciest, ktorým sa v Číne nakazili desiatky ľudí, je zrejme nový typ koronavírusu.
Foto: TASR/AP


Prvé nákazy potvrdilo Taliansko


Talianska vláda vo štvrtok večer oznámila, že pozastavuje všetky lety medzi Talianskom a Čínou po tom, ako lekári potvrdili pozitívne testy na nový koronavírus u dvoch čínskych turistov v Ríme.

"Myslíme si, že sme prvou krajinou EÚ, ktorá podnikla takéto preventívne opatrenie," uviedol premiér Giuseppe Conte, ktorého citovala agentúra AFP.

Turistov, podľa správ manželov, umiestnili do izolácie v ústave pre infekčné choroby v talianskej metropole. Polícia súčasne uzavrela izbu v hoteli v centre mesta, kde boli ubytovaní, a ďalších čínskych turistov z rovnakej skupiny dovolenkárov testujú na vírus. Úrady okrem toho zisťujú trasu pohybu oboch nakazených v Taliansku. Predpokladá sa, že pred týždňom pricestovali do Milána.

Zamestnanci balia ochranné rúška v továrni v meste Nan-tchung na východe Číny 27. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Japonsko a USA odporúčajú necestovať do Číny


Japonsko sa v piatok pridalo k rastúcemu počtu krajín, ktoré svojim občanom odporučili necestovať do Číny vzhľadom na šírenie nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Ministerstvo zahraničných vecí v Tokiu uviedlo, že okrem doteraz platného varovania pred cestami do provincie Chu-pej, kde leží epicentrum nákazy - mesto Wu-chan -, by japonskí občania nemali vôbec cestovať do Číny, ak to nie je nevyhnutné.

Rezort v aktualizovanom upozornení pre cestujúcich poukázal na obavy z ďalšieho šírenia nákazy, ako aj na to, že Spojené štáty a iné krajiny vrátane európskych už podnikli podobné opatrenia. V Japonsku sa objavilo 14 potvrdených prípadov infekcie vrátane dvoch, pri ktorých došlo k prenosu nákazy z človeka na človeka.

Na snímke lietadlo na palube s americkými občanmi, ktorých evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan, pristálo na letisku v Anchorage na Aljaške, aby si dotankovalo palivo v utorok 28. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Číňania v zámorí sa vrátia chartermi, ázijské komunity čelia latentnému rasizmu


Vláda v Pekingu má v úmysle najať lietadlá a čo najskôr nimi dopraviť zo zámoria do Číny občanov provincie Chu-pej, z ktorej sa rozšíril nový koronavírus 2019-nCoV.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí v piatok podľa agentúry AFP uviedla, že čínske vedenie pristúpilo k tomuto kroku vzhľadom na "praktické ťažkosti, ktorým v zámorí čelia obyvatelia provincie Chu-pej, najmä tí z (mesta) Wu-chan."

Vyhlásenie ministerstva sa objavilo v čase, keď už niekoľko leteckých spoločností oznámilo, že zastavujú alebo obmedzujú lety do Číny. Niekoľko krajín vrátane Nemecka, Británie a USA medzičasom vyzvalo svojich občanov, aby sa vyhli cestovaniu do Číny.

Samotná Čína odporučila svojim občanom, aby odložili cesty do zahraničia a zrušili zahraničné skupinové zájazdy.

Po tom, ako sa obavy a panika z rozšírenia nákazy objavili aj v zahraničí, popredné osobnosti v čínskych komunitách v Taliansku, ale aj ďalších západoeurópskych krajinách upozornili tento týždeň na epizódy "latentného rasizmu".

Niektorí jedinci z radov väčšinového obyvateľstva, ktorí sa boja nakazenia koronavírusom, totiž ľudí ázijského pôvodu - a to bez rozdielu - považujú za možných prenášačov ochorenia.

Pracovníci letiska striekajú dezinfekčný roztok v príletovej hale, v ktorej sa vyskutuje väčšie množstvo cestujúcich na medzinárodnom letisku v juhokórejskom meste Inčchon.
Foto: TASR/AP


WHO nevidí dôvod na obmedzenie cestovania do Číny alebo obchodovania s ňou



Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok deklarovala, že "neexistuje žiadny dôvod" na obmedzenie cestovania alebo obchodovania s Čínou, odkiaľ sa do viacerých ďalších štátov rozšírila nákaza spôsobená novým koronavírusom 2019-nCoV.

Podľa agentúry AFP generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď už niekoľko leteckých spoločností oznámilo, že pozastavujú lety do Číny.

Šéf WHO okrem toho vo štvrtok v Ženeve informoval, že krízový výbor WHO vyhlásil v súvislosti s nákazou spôsobenou novým koronavírusom 2019-nCoV stav globálnej zdravotnej núdze.

Hlavným dôvodom vyhlásenia stavu globálnej zdravotnej núdze bolo podľa WHO šírenie vírusu z Číny do iných krajín, pričom Ghebreyesus vyzdvihol reakciu tejto krajiny na vzniknutú situáciu.

"Hlavným dôvodom pre toto rozhodnutie nebolo to, čo sa deje v Číne, ale to, čo sa deje v iných krajinách," povedal s tým, že WHO má najväčšie obavy z potenciálu vírusu rozšíriť sa do krajín s menej vyspelým zdravotníctvom.

"Dovoľte, aby som sa vyjadril jasne. Toto vyhlásenie (stavu núdze) nie je vyslovením nedôvery Číne. Práve naopak, WHO má aj naďalej dôveru v schopnosti Číny nákazu zvládnuť," dodal Ghebreyesus.

Cestujúci kráčajú vedľa tabule s príchodmi, let z čínskeho mesta Wu-chan je zrušený.
Foto: TASR/AP


V Rusku zaznamenali prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom


V Rusku zaznamenali prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom 2019-nCoV. S odvolaním sa na vyhlásenie ruskej vicepremiérky Taťjany Golikovovej o tom v piatok informovala agentúra Interfax.

Nákaza koronavírusom bola zaznamenaná v Zabalkajskom kraji a Ťumenskej oblasti, pričom podľa slov Golikovovej ide v oboch prípadoch o občanov Číny.

Vicepremiérka ďalej dodala, že Rusko v súvislosti s novým vírusom obmedzuje pohyb na hraniciach s Mongolskom a začína s dobrovoľnou evakuáciou svojich občanov z čínskej provincie Chu-pej vrátane jej hlavného mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nákazy.

Všetci občania Ruskej federácie, ktorí sa momentálne nachádzajú na čínskom ostrove Chaj-nan, budú evakuovaní do 4. februára.

Čína v piatok v najnovšej bilancii oznámila, že na jej území sa dosiaľ vyskytlo 9692 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom 2019-nCoV, pričom počet úmrtí sa výrazne zvýšil na 213.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyhlásila v súvislosti s týmto vírusom stav globálnej zdravotnej núdze.

V Debrecíne preverovali 2 podozrenia na koronavírus, jedno vylúčili


V priebehu piatka poslali z východomaďarského Debrecína do Budapešti na laboratórne vyšetrenie jednu vzorku pacienta s podozrením na nákazu koronavírusom. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV o tom informovala šéfka maďarského úradu verejného zdravotníctva Cecília Müllerová.

Ako dodala, podozrenie sa objavilo v prípade dvoch pacientov, avšak u jedného z nich už nákazu vylúčili.

V druhom prípade prebieha laboratórne vyšetrenie odobratej vzorky, čo je ale podľa jej slov skôr prejavom snahy o bezpečnosť než potvrdenie nákazy.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)