Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nový kuvajtský emir Nawáf Ahmad Džábir Sabáh zložil prísahu

Nawáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šejk Nawáf vo svojom prejave po zložení sľubu pred poslancami parlamentu vzdal hold svojmu predchodcovi.

Kuvajt 30. septembra (TASR) - Šejk Nawáf Ahmad Džábir Sabáh zložil v stredu prísahu ako nový emir Kuvajtu. Na tomto poste vystriedal svojho nevlastného brata, zosnulého vládcu šejka Sabáha Ahmada Džábira Sabáha, ktorý zomrel v USA vo veku 91 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Šejk Nawáf vo svojom prejave po zložení sľubu pred poslancami parlamentu vzdal hold svojmu predchodcovi a prisľúbil, že bude slúžiť národu a nesklame dôveru kuvajtského ľudu.

Pozostatky šejka Sabáha Ahmada Džábira Sabáha by mali do Kuvajtu dopraviť v stredu z amerického štátu Minnesota, kde sa od júla liečil v nemocnici.

Podľa kráľovského dvora sa na pohrebe zúčastní len obmedzený okruh najbližších príbuzných emira. Ide zrejme o opatrenie, ktorého cieľom je vyhnúť sa zhromaždeniu veľkého počtu ľudí v čase epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

V súvislosti s úmrtím emira Sabáha sa v Kuvajte začalo 40-dňové obdobie štátneho smútku.

Šejk Nawáf sa rovnako ako jeho predchodca narodil ešte predtým, ako Kuvajt objavil obrovské ložiská ropy a stal sa jednou z najbohatších krajín na svete, uvádza agentúra AP. V priebehu života vystriedal niekoľko prominentných postov, pričom od roku 1978 bol takmer desaťročie ministrom vnútra a následne ministrom obrany.

V tejto funkcii bol aj 2. augusta 1990, keď vtedajší iracký diktátor Saddám Husajn vojensky obsadil Kuvajt, čo vyvolalo druhú vojnu v Perzskom zálive. Vojnu ukončila operácia Púštna búrka, pričom 28. februára 1991 oslobodila Kuvajt medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.