Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Nový minister obrany Umerov žiada od partnerov viac ťažkých zbraní

Na snímke Rustem Umerov pózuje 6. septembra 2023 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajina začala protiofenzívu po tom, ako si vytvorila zásoby západných zbraní, ale dosiahla iba obmedzené úspechy, pretože jej jednotky narazili na silne opevnené ruské obranné línie.

Kyjev 10. septembra (TASR) - Novo vymenovaný ukrajinský minister obrany Rustem Umerov vyzval partnerov Kyjeva, aby zvýšili dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu, uprostred dlhej a náročnej protiofenzívy proti ruským okupačným silám.

"Sme vďační za všetku poskytnutú podporu. Potrebujeme však viac ťažkých zbraní. Potrebujeme ich dnes. Potrebujeme ich teraz," vyhlásil Umerov v embargovanom prejave zverejnenom v sobotu, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tej istej konferencii povedal, že pomalé dodávky zbraní bránia protiofenzíve jeho jednotiek. Kyjevské sily sú od júna zapojené do vyčerpávajúceho protiútoku s cieľom získať späť územia, ktoré Rusko obsadilo na severovýchode a juhu krajiny.

"Ukrajinskí bojovníci dnes obetujú svoje životy za základné hodnoty demokracie a slobody. Potrebujú podporu od vás, milí partneri, a touto podporou sú zbrane," povedal Umerov.

Umerov bol vymenovaný tento týždeň po tom, ako Zelenskyj vyzval na "nové prístupy" na ukrajinskom ministerstve obrany. Vymenovanie 41-ročného Umerova predstavuje pre Ukrajinu významnú zmenu po viac ako roku a pol od ruskej invázie a nasleduje po korupčných škandáloch v tomto silovom rezorte.

Ukrajina začala protiofenzívu po tom, ako si vytvorila zásoby západných zbraní, ale dosiahla iba obmedzené úspechy, pretože jej jednotky narazili na silne opevnené ruské obranné línie.

Koncom augusta však Ukrajina vyhlásila strategické víťazstvo, keď dobyla dedinu Robotyne na juhu, čo podľa Kyjeva otvorí cestu pre sily, ktoré sa budú môcť posunúť hlbšie k Moskvou anektovanému Krymskému polostrovu.