Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Nový predseda PES: Alternatíva k politike úspor je správna

Bulharský expremiér a šéf Socialistickej strany Sergej Stanišev na snímke z roku 2009. Foto: TASR
Vladimír Maňka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa Sergeja Staniševa dnešný kongres dokázal, že PES je jednotná strana, ktorej hlavným cieľom je prinavrátiť nádej a dôveru občanov Európy v európsky projekt.

Brusel 29. septembra (TASR) - Delegáti 9. kongresu Strany európskych socialistov (PES) dnes jednoznačnou väčšinou zvolili dočasného predsedu strany Sergeja Staniševa za nového lídra tejto druhej najväčšej celoeurópskej politickej strany.

Stanišev, bývalý predseda bulharskej vlády a líder bulharských socialistov, dostal na kongrese podporu 91,3 percenta hlasov delegátov.

Stanišev sa stal dočasným predsedom PES koncom roku 2011 potom, ako sa tejto funkcie kvôli zdravotným problémom vzdal jeho predchodca Poul Nyrup Rasmussen.

"Naše hodnoty sú naša sila. Ak chceme odkloniť smerovanie Európy od krátkozrakej úspornej politiky a ak chceme nájsť spoločnými silami východisko z krízy, musíme poskytnúť silné posolstvo o jednote vo vnútri strany," uviedol Stanišev vo svojom ďakovnom príhovore.

Premiér Fico neprišiel
Podľa vyjadrenia slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) a členov strany Smer-SD, ktorá je súčasťou PES, Kataríny Neveďalovej a Vladimíra Maňku, premiéra zdržali doma neodkladné povinnosti súvisiace s prípravou budúcoročného rozpočtu.

Neveďalová a Maňka sú priamymi delegátmi na kongrese PES, ktorý sa mal pôvodne konať v Bukurešti. Avšak rumunský premiér Victor Ponta pre politické nezhody s prezidentom Traianom Basescom poprosil vedenie PES o presun kongresu do Bruselu.
Podľa Staniševa dnešný kongres dokázal, že PES je jednotná strana, ktorej hlavným cieľom je prinavrátiť nádej a dôveru občanov Európy v európsky projekt, ktorý musí byť realizovaný v duchu pokroku a udržateľného rastu. A dodal, že alternatíva, k súčasnej prísnej úspornej politike EÚ je nielen možná, ale dokonca nevyhnutná.

Delegáti kongresu sa dohodli na určitej novinke a to, že budú hľadať viacerých silných kandidátov do súboja vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014. Socialisti chcú nájsť silného kandidáta, ktorého by posunuli do funkcie predsedu Európskej komisie. Podľa kuloárnych informácií na kongrese PES, najistejším kandidátom pre túto funkcie bude súčasný predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Maňka: Kongres PES je posolstvom toho, že pravicové myslenie v Európe neprejde

Európski socialisti na svojom kongrese v Bruseli odkázali európskemu pravicovému táboru, že politika prísneho šetrenia bez správneho investovania do rozvoja nie je východiskom z krízy, uviedol poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Maňka.

"Premiér bol pred niekoľkými mesiacmi v Európskom parlamente v Štrasburgu, kde vystúpil v spoločnosti týchto delegátov, ktorí sú dnes na kongrese. Bol to veľký úspech a my sme si želali, aby aj dnes mohol prísť," uviedol Maňka v rozhovore pre TASR.

Slovenský europoslanec upozornil, že na kongrese, ktorý má okrem iného pripraviť európskych socialistov na európske voľby v roku 2014, nie sú prítomní všetci premiéri štátov so sociálnodemokratickou vládou, mnohí do Bruselu poslali svojich zástupcov.

"Tento kongres sa schádza raz za dva a pol roka, aby prevolil svojich delegátov a aby zvolil nového predsedu, ktorým sa dnes stal dočasný predseda Strany európskych socialistov Sergej Stanišev. Prvýkrát v histórii je to člen z nových členských štátov EÚ," opísal dianie na kongrese Maňka.

Slovenský europoslanec dodal, že nový predseda PES sa obklopil silnou skupinou šikovných ľudí, medzi ktorých patrí aj členka Smeru-SD a poslankyňa EP Katarína Neveďalová. Oddnes je podpredsedníčkou druhej najsilnejšej celoeurópskej politickej strany a stala sa prvou Slovenkou na takej vysokej pozícií v rámci európskej straníckej politiky.

V súvislosti s hlavným odkazom 9. kongresu PES, Maňka uviedol, že delegáti kongresu vyslali jasné posolstvá o tom, že v Európe neprejde pravicové myslenie v duchu, podľa ktorého "treba iba šetriť a šetriť a šetriť".

"Ja, aj ako podpredseda samosprávneho kraja, viem, že šetriť musíme na administratíve, aby nebola zbytočná byrokracia, a tam aj šetríme, ale ušetrené peniaze treba použiť do sfér, ktoré prinesú najväčší efekt a to je zamestnanosť a oblasti s pridanou hodnotou," zdôraznil Maňka.

Slovenský poslanec, ktorý je členom rozpočtového výboru EP, dodal, že keby štáty EÚ donekonečna šetrili a neinvestovali do oblastí, ktoré prinesú efekt sa pracovné miesta, tak by sa všetky hnacie motory zastavili a tak Slovensko, ako aj EÚ by "zamrzli" a ešte viac zaostávali za Spojenými štátmi.