Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nový prezident Nigeru zložil prísahu

Na archívnej snímke nigerský prezident Mohamed Bazoum. Foto: TASR/AP

Ide o prvé odovzdanie moci jedným demokraticky zvoleným prezidentom druhému od roku 1960, keď Niger získal nezávislosť od Francúzska.

Niamey 3. apríla (TASR) - Mohamed Bazoum v piatok zložil prísahu ako nový prezident Nigeru dva dni po tom, ako sa skupina vojakov v tejto africkej krajine pokúsila o prevrat. Informovala o tom agentúra DPA.

Bazoum je bývalý minister vnútra a je považovaný za "pravú ruku" odchádzajúceho prezidenta Mahamadoua Issoufoua, ktorý odstupuje po dvoch päťročných volebných obdobiach. Bazoumovo víťazstvo v druhom kole volieb, ktoré sa konalo 21. februára, potvrdil minulý týždeň aj ústavný súd.

Ide o prvé odovzdanie moci jedným demokraticky zvoleným prezidentom druhému od roku 1960, keď Niger získal nezávislosť od Francúzska, pripomína DPA.

Bazoumovým protikandidátom v druhom kole volieb bol Mahamane Ousmane, ktorý získal 44,25 percenta hlasov. Ousmane sa v roku 1993 stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom Nigeru, avšak po troch rokoch ho zosadila armáda. Teraz sa pokúšal získať prezidentský úrad od prevratu už piatykrát.

Stredajší pokus o prevrat zastavila prezidentská garda po krátkej prestrelke, pripomína DPA. Následne bolo zadržaných niekoľko príslušníkov armády.

V Nigeri a v ďalších krajinách v oblasti Sahelu pôsobí viacero extrémistických skupín spojených s teroristickými organizáciami al-Káida a Islamský štát (IS), pripomína DPA.