Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový rodinný kódex by mohol na Kube umožniť homosexuálne manželstvá

Na archívnej snímke z 9. mája 2015 kubánsky LGBTI+ pár si dáva bozk po udelení požehnania od reverenda z eucharistickej katolíckej cirkvi v Havane na Kube. Foto: TASR/AP

Návrh nového rodinného kódexu je tým, v čo sme dúfali... Čakali sme naňho 15 rokov, ale konečne je tu, povedal Maykel Gonzalez Vivero, ktorý je riaditeľom časopisu určeného pre LGBT komunitu.

Havana 16. septembra (TASR) - Kubánska vláda zverejnila nové znenie rodinného kódexu. Aktivisti za práva komunity LGBT text privítali, pretože jeho prípadné prijatie môže otvoriť cestu k manželstvám osôb rovnakého pohlavia. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AP a Reuters.

Podľa súčasnej definície sa na Kube pod pojmom manželstvo myslí "zväzok muža a ženy". Nový kódex však definuje manželstvo ako "dobrovoľný zväzok dvoch ľudí". V texte sa vyslovene nešpecifikuje pohlavie.

"Návrh nového rodinného kódexu je tým, v čo sme dúfali... Čakali sme naňho 15 rokov, ale konečne je tu," povedal Maykel Gonzalez Vivero, ktorý je riaditeľom časopisu určeného pre LGBT komunitu.

Agentúra Reuters napísala, že kubánsky režim, ktorý ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia posielal homosexuálov do nápravných pracovných táborov, urobil v rokoch 2000 až 2010 značný pokrok v otázke práv pre LGBT. Ostrovný štát napríklad zaviedol právo na bezplatnú operáciu na zmenu pohlavia, zakázal diskrimináciu na pracovisku na základe sexuálnej orientácie a začal každoročne povoľovať pochody proti homofóbii. Ide o kubánsky ekvivalent pochodov Pride.

V súčasnosti platný rodinný kódex pochádza ešte z roku 1975, pripomenula AP. Nový predbežný návrh textu vypracoval tím tridsiatich expertov. Úrady ho v plnom znení zverejnia na internetovej stránke ministerstva spravodlivosti. Občania k nemu môžu následne písať pripomienky. Podľa AP sa kódex dostane k zákonodarcom pravdepodobne v decembri. Pred definitívnym schválením o ňom budú musieť rozhodnúť občania v referende. Očakáva sa, že aktuálnu podobu návrhu sa budú snažiť zmeniť najmä náboženské skupiny. Podľa kubánskeho Národného združenia sudcov sa však text týka omnoho širšieho spektra sociálnych otázok, a nielen manželstiev osôb rovnakého pohlavia.