Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nový veľvyslanec vyzval Nemecko, aby neprijímalo ruských dezertérov

Na archívnej snímke z 27. apríla 2022 ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk pózuje v Berlíne. Foto: TASR/AP

Makejev sa oficiálne stal veľvyslancom svojej krajiny v Berlíne v pondelok. Nahradil svojho predchodcu Andrija Meľnyka, ktorý sa preslávil nezvyčajne ostrou kritikou na adresu nemeckej vlády.

Berlín 30. októbra (TASR) - Nový ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev varoval v nedeľu Nemecko pred prijímaním ruských občanov, ktorí z vlasti utekajú pred čiastočnou mobilizáciou. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Bolo by od Nemecka nesprávne, keby prijalo ruských dezertérov," povedal ukrajinský diplomat pre noviny Bild am Sonntag, pričom ich označil za "bezpečnostné riziko".

Rusi, ktorí z vlastnej krajiny ušli po tom, čo Kremeľ vyhlásil v súvislosti s vojnou na Ukrajine čiastočnú mobilizáciu, sú podľa Makejeva "mladí muži, ktorí nič neľutujú, ale chcú sa vyhnúť vojenskej službe".

Makejev sa oficiálne stal veľvyslancom svojej krajiny v Berlíne v pondelok, pripomína DPA. Nahradil svojho predchodcu Andrija Meľnyka, ktorý sa preslávil nezvyčajne ostrou kritikou na adresu nemeckej vlády.

Nový ukrajinský veľvyslanec v Nemecku uviedol, že chce zabezpečiť, aby nemecká solidarita s Ukrajinou pokračovala, je však pri tom potrebná "väčšia rýchlosť".

"Keď sa pozriem na kroky Nemecka v tejto vojne, niekedy si pomyslím: je tu nemecké športové auto, ktoré jazdí po diaľnici rýchlosťou 30 km/h," podotkol Makejev. Nemecko nakoniec pomôže - "avšak len vtedy, keď už je takmer neskoro," dodal.