Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový zákon zakáže cudzincom v Rusku využívať služby náhradných matiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O zákaze využívania služieb náhradného materstva pre cudzincov v Rusku sa diskutovalo po tom, čo sa v Moskve v roku 2020 začalo trestné konanie proti lekárom v súvislosti s obchodovaním s deťmi.

Moskva/Londýn 8. decembra (TASR) - Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - vo štvrtok schválila v treťom čítaní návrh zákona, ktorým sa cudzincom zakazuje využívať v Rusku služby náhradného materstva. Navrhovatelia zákona vysvetlili svoju iniciatívu želaním chrániť "najzraniteľnejšiu kategóriu ľudí".

Ako uviedla britská stanica BBC, podľa nového zákona budú môcť služby náhradných matiek v Rusku využívať len vydaté alebo slobodné ruské občianky, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu samé vynosiť alebo porodiť dieťa, informuje TASR.

Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin na svojom kanáli Telegram napísal, že zákon "zabráni obchodovaniu s deťmi, ochráni bábätká pred situáciami, keď budú zverené párom rovnakého pohlavia alebo sa stanú obeťami trestných činov vrátane predaja na orgány".

O zákaze využívania služieb náhradného materstva pre cudzincov v Rusku sa diskutovalo po tom, čo sa v Moskve v roku 2020 začalo trestné konanie proti lekárom v súvislosti s obchodovaním s deťmi. V tejto kauze bola obvinená aj riaditeľka centra náhradného materstva, právnici, prekladateľka, kuriér a náhradné matky.

Príslušné úrady sa týmto prípadom začali zaoberať po tom, čo bol v jednom z bytov v okrese Odincovo v Moskovskej oblasti nájdený mŕtvy novorodenec, ako aj ďalšie štyri deti, ktoré - ako sa neskôr objasnilo - náhradné matky porodili cudzincom.

Napriek tomu, že náhradné materstvo je v Rusku povolené, a vtedy bolo i pre cudzincov aj na komerčnom základe, vyšetrovatelia usúdili, že lekári, náhradné matky a ďalší obžalovaní spáchali trestný čin, pričom konali ako súčasť organizovanej skupiny. Jej vodcom bol podľa vyšetrovateľov Konstantin Svitnev, známy právnik v oblasti reprodukčného práva.