Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ardernová zvolala mimoriadne stretnutie APEC-u

Jacinda Ardernová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Organizácia APEC vznikla v roku 1989 s cieľom zabezpečiť prosperitu celého regiónu prostredníctvom podpory voľného a otvoreného obchodu medzi členskými štátmi.

Wellington 12. júla (TASR) – Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok oznámila, že na piatok zvolala mimoriadne zasadnutie lídrov Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC). Cieľom stretnutia má byť zlepšenie spolupráce krajín z tejto organizácie v reakcii na pandémiu COVID-19 a jej vplyv na ekonomiku, píše agentúra AFP.

Nový Zéland v novembri zorganizuje pravidelný každoročný summit zoskupenia APEC, ktorý sa uskutoční formou videokonferencie. Ardernová však na tento piatok zvolala dodatočné virtuálne stretnutie s cieľom preskúmať možné okamžité kroky v súvislosti s krízou.

Lídri sa majú venovať napríklad účinnejšej distribúcii vakcín, ale aj krokom, ktoré môžu vlády uskutočniť s cieľom chrániť pracovné miesta a hospodárstvo.

Účasť podľa premiérkiných slov potvrdili americký prezident Joe Biden, šéf Kremľa Vladimir Putin aj „väčšina ďalších lídrov krajín APEC-u".

Pripomenula, že ide o vôbec prvé mimoriadne stretnutie štátov APEC-u na úrovni ich najvyšších predstaviteľov, čo „odráža túžbu týchto krajín" riešiť pandémiu a hospodársku krízu spoločne.

Organizácia APEC vznikla v roku 1989 s cieľom zabezpečiť prosperitu celého regiónu prostredníctvom podpory voľného a otvoreného obchodu medzi členskými štátmi. Združuje 21 krajín.