Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland bude od cudzincov žiadať potvrdenie o očkovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novozélandské úrady evidujú od vypuknutia pandémie 4319 prípadov nákazy koronavírusom a 27 súvisiacich úmrtí.

Wellington 3. októbra (TASR) - Na Nový Zéland budú môcť od 1. novembra pricestovať tí cudzinci, ktorí budú plne zaočkovaní proti covidu, oznámil v nedeľu novozélandský minister pre boj s COVID-19 Chris Hipkins. Informovala o tom agentúra DPA.

"Očkovanie je najúčinnejším opatrením proti šíreniu COVID-19 a riziku vážnej choroby alebo smrti," uviedol Hipkins.

"Aj jediný prípad (infekcie) predstavuje riziko. Vysoká miera zaočkovanosti na celom svete však prinesie viac slobody a menej obmedzení," dodal minister.

Návštevníci Nového Zélandu však budú musieť aj naďalej absolvovať 14-dňovú karanténu a mnohí z nich sa budú musieť preukázať aj negatívnym výsledkom testu na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 nie starším ako 72 hodín.

Povinnosť preukázať sa potvrdením o očkovaní sa nebude vzťahovať na občanov Nového Zélandu, utečencov, deti mladšie ako 17 rokov a ani na osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov.

Letecká spoločnosť Air New Zealand medzitým tiež v nedeľu oznámila, že bude od svojich pasažierov na medzinárodných letoch vyžadovať potvrdenie o očkovaní, informovala agentúra Reuters.

Novozélandské úrady evidujú od vypuknutia pandémie 4319 prípadov nákazy koronavírusom a 27 súvisiacich úmrtí. Tento uplynulý týždeň pribudlo denne v priemere 22 novoinfikovaných.