Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Demonštranti pred parlamentom na Novom Zélande zapálili stanový tábor

Demonštranti podpálili stany, matrace a stoličky na proteste proti očkovaniu proti koronavírusu vo Wellingtone na Novom Zélande v stredu 2. marca 2022. Foto: TASR/AP

Príslušníci polície použili na rozohnanie davu aj sonickú zbraň – tzv. zvukové delo – a počas akcie, ktorú spustili v stredu ráno, zadržali desiatky ľudí.

Wellington 2. marca (TASR) - Demonštranti proti povinnému očkovaniu na Novom Zélande založili v stredu požiar vo vlastnom protestnom tábore po tom, čo poriadková polícia po niekoľkých týždňoch pristúpila k ukončeniu ich akcie konajúcej sa pred parlamentom vo Wellingtone. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Policajti v rozpore s predošlým miernym prístupom k protestujúcim nasadili štíty z plexiskla a paprikový sprej, na čo demonštranti zareagovali hádzaním stoličiek či fliaš.

Keď bolo zjavné, že policajti prevzali kontrolu nad stanovým mestečkom, ktoré vzniklo na trávniku pred budovou novozélandského parlamentu pred tromi týždňami, protestujúci sa rozhodli, že ho sami zapália.

Príslušníci polície použili na rozohnanie davu aj sonickú zbraň – tzv. zvukové delo – a počas akcie, ktorú spustili v stredu ráno, zadržali desiatky ľudí. Najmenej traja policajti utrpeli ľahké zranenia.

Premiérka Jacinda Ardernová tvrdý zásah polície podporila. Ako povedala, protesty, ktoré sa začali ako hnutie proti povinnej vakcinácii proti covidu inšpirované podobnými akciami v Kanade, sa zmenili na "toxické". Správanie demonštrantov nazvala neprístojným. "Na tomto proteste niekedy dochádzalo k násiliu. Čoraz viac sa objavovali nepravdivé informácie a konšpiračné teórie," uviedla.

V stredu 2. marca 2022 vo Wellingtone na Novom Zélande stret demonštrantov a polície na proteste proti očkovaniu proti koronavírusu.
Foto: TASR/AP


Miestna polícia v stredu ráno z ciest okolo parlamentu pomocou veľkého vysokozdvižného vozíka odstraňovala autá a karavany, ktoré ako konvoj vozidiel na miesto dorazili 8. februára a účastníci protestu ich využívali na blokovanie ulíc.

Najviac ľudí – okolo 3000 – bolo do protestu zapojených zhruba pred dvoma týždňami. Medzičasom sa počet demonštrujúcich znížil len na okolo 300, avšak ako povedal policajný komisár Andrew Coster, toto tvrdé jadro protestujúcich bolo ochotné použiť aj násilie. Priblížil, že niektorí z protestujúcich mali pri sebe zbrane a okrem toho na policajtov napríklad striekali hasiacimi prístrojmi.