Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland má nový prípad nákazy koronavírusom

Vodič donáškového auta s ochranným rúškom na tvári rozváža potraviny do domu v centrálnom Christchurche. Foto: TASR/AP

Nový Zéland zaznamenal doposiaľ celkovo 1569 potvrdených a pravdepodobných prípadov ochorenia COVID-19 a 22 úmrtí.

Wellington 11. augusta (TASR) - Na novom Zélande sa po 102 dňoch objavil nový prípad lokálneho prenosu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vírus bol zistený u členov jednej rodiny v meste Auckland, pričom zdroj nákazy nie je známy. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Po 102 dňoch máme prvé prípady nákazy COVID-19 mimo riadenej izolácie a karanténnych zariadení... Napriek tomu, že sme všetci mimoriadne tvrdo pracovali, aby sme takémuto scenáru zabránili, zároveň sme s ním počítali a pripravili sa naň," povedala na tlačovej konferencii novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Od 25. marca sa na Novom Zélande začala celoštátna karanténa, keď boli zatvorené takmer všetky podniky, školy a ľudia museli zostať doma.

V polovici júna sa Nový Zéland oficiálne vyhlásil za oblasť bez výskytu koronavírusu a mnohé obmedzenia boli zrušené. Štátne hranice sú však stále uzavreté takmer pre všetkých cudzincov a každý, kto do krajiny vstupuje, musí byť 14 dní v karanténe.

Prvý známy importovaný prípad nákazy bol na Novom Zélande zaznamenaný 26. februára, posledný prípad lokálneho prenosu spoločenstvom bol zistený 1. mája.

Nový Zéland zaznamenal doposiaľ celkovo 1569 potvrdených a pravdepodobných prípadov ochorenia COVID-19 a 22 úmrtí.