Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland plánuje zákon, ktorý umožní uvaliť sankcie proti Rusku

Na snímke novozélandská premiérka Jacinda Ardernová kráča s ministerkou zahraničných vecí Nanaiou Mahutovou (vľavo) na tlačovú konferenciu vo Wellingtone na Novom Zélande v pondelok 7. marca 2022. Foto: TASR/AP

Nový Zéland by mohol takto zmraziť majetky a zabrániť superjachtám alebo lietadlám v príchode do krajiny.

Wellington 7. marca (TASR) - Novozélandská vláda plánuje urýchlené schválenie legislatívy, ktorá jej umožní zaviesť ekonomické sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Existujúce novozélandské zákony vláde neumožňujú uvaliť zásadné a cielené sankcie – len tie, ktoré sa schvália na pôde OSN. To spôsobilo, že Nový Zéland ostal po invázii ochromený, keďže Rusko má v Bezpečnostnej rade OSN právo veta a vetovalo aj rezolúciu odsudzujúcu napadnutie Ukrajiny.

Premiérka Jacinda Ardernová v pondelok vyhlásila, že nová legislatíva umožní Novému Zélandu cieliť sankcie na konkrétnych ľudí, spoločnosti a majetok súvisiaci s inváziou, vrátane ruských oligarchov. Nový Zéland by mohol takto zmraziť majetky a zabrániť superjachtám alebo lietadlám v príchode do krajiny.
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová gestikuluje počas tlačovej konferencie po vláde vo Wellingtone na Novom Zélande v pondelok 7. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová uviedla, že návrh zákona "pošle jasný signál, že Nový Zéland nebude bezpečným útočiskom pre ľudí, ktorí si sem želajú presunúť svoje investície".
Novozélandská ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová reční na tlačovej konferencii vo Wellingtone na Novom Zélande v pondelok 7. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Návrh zákona o sankciách proti Rusku majú zákonodarcovia prerokovávať v stredu 9. marca a ešte v deň deň by mal byť schválený. Ardernová vyhlásila, že dúfa, že ho podporia zákonodarcovia naprieč všetkými politickými stranami, hoci jeho jednomyseľné schválenie nie je zaručené.