Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na Novom Zélande vybuchla sopka: Päťdesiat nezvestných, asi neprežili

Na leteckej snímke je malý ostrov White Island na Novom Zélande po výbuchu sopky 9. decembra 2019. Vulkán vybuchol na malom ostrove, ktorý hojne navštevujú turisti. Počas erupcie bolo na sopke asi 100 turistov, niekoľkí sú nezvestní a mnohí utrpeli zranenia. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Malý neobývaný ostrov White Island (Whakaari) sa hádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav.

Wellington 9. decembra (TASR) - Nikto pravdepodobne neprežil pondelňajšiu erupciu najaktívnejšej novozélandskej sopky White Island. Nezvestných je približne 50 ľudí. S odvolaním sa na odhady úradov a záchranárov o tom informovala televízia Sky News.

Úrady medzičasom potvrdili piatich mŕtvych. Ich počet môže byť napokon omnoho vyšší. Medzi obeťami sú okrem obyvateľov novozélandského ostrova aj zahraniční turisti, ktorí sa v čase erupcie v postihnutej lokalite nachádzali.

Iba niekoľko minút pred erupciou bolo na okraji sopečného krátera vidieť viacero ľudí.

Doposiaľ sa podarilo zachrániť 23 ľudí, vrátane piatich, ktorí zomreli. Niektorí z hospitalizovaných utrpeli vážne popáleniny. Záchranné práce neskôr pre hroziace riziko pozastavili.


Úrady nasadia v utorok skoro ráno miestneho času drony a ďalšiu pozorovaciu techniku, aby "vyhodnotili" situáciu na ostrove.

Na mieste okrem zdravotníkov zasahovali vrtuľníky a jednotky novozélandskej armády.

Tamojší predstavitelia sa snažia nájsť nezvestné osoby na základe zoznamu pasažierov výletnej lode s názvom Ovation of the Seas. Mnohí z nich totiž prišli na ostrov práve z nej. Zatiaľ sa nepodarilo nadviazať kontakt s nikým z nich.

Malý neobývaný ostrov White Island (Whakaari) sa nachádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav. K výbuchu došlo o 14.11 h miestneho času (o 02.11 h SEČ).